Fredag skriver vi desember og første luke på kalenderen skal åpnes. TV2 satser i år på den danske serien «Jul i Valhall» som skal underholde folket i adventstiden.

Dansk suksess

— «Jul i Valhall» er beregnet for barn i alderen 8-10 år og oppover, forteller programdirektør i TV2, Nils Ketil Andresen om serien som var en enorm suksess i Danmark.

Seertallet lå på 1,2 millioner, men lignende siffer er nok ikke mulig å få til i Norge.

— Vi håper på 2-300.000 seere, sier Andresen.

«Jul i Valhall» handler om Sofie og moren som skal feire jul hos bestemor i en skogvokterbolig. Her blir Sofie oppmuntret da mormor forteller at skogen rundt var hjemsøkt av norrøne guder. Hun drar til steinhulen som visstnok skal oppfylle ønsker og havner dermed hos gudene i Valhall.

Mjødskåler for barn?

— Vil småbarn nå løpe rundt med mjødskåler og vikinghjelmer i stedet for blånisselua?

— Nei, jeg tror ikke det, sier en lattermild Andresen.

— Men vi skal selge visse produkter i forbindelse med serien, deriblant julehefte, cd, dvd og spill, men noen mjødskål blir det vel neppe.

Å lage julekalendere for tv-skjermen er ikke vanlig i resten av Europa og er en norsk-dansk tradisjon, i følge Andresen: - Jeg tror ikke engang svenskene har dette fenomenet.

Høy produksjonskvalitet

At serien er på dansk og tekstet på norsk, tror ikke Nils Ketil Andresen skal bli noe problem.

— Det er en veldig god serie med høy produksjonskvalitet. NRK har jo tidligere hatt samproduksjoner både på svensk og dansk som har gått bra. Dessuten er «Jul i Valhall»-historiene klare visuelt, sier han og legger til at barna kan jo spørre foreldrene hvis de ikke forstår visse elementer.

Om det «opprinnelig» feires jul i Valhall er derimot programdirektøren usikker på.

— De har vel kanskje sin egen norrøne jul, tipper Andresen med et smil.