KRISTIANSAND: Så er endelig Kinsey klar for norske kinoer. Det er historien om den berømte seksualforskeren Alfred Kinsey, som på 1940-tallet vakte enorm oppsikt med sin rapport om amerikanernes kjønnsliv. I sin tid ble effekten av rapporten sammenlignet med en atombombe. Liam Neeson har hovedrollen, og ellers medvirker Laura Linney, som for øvrig ble Oscar-nominert for rollen, Chris O'Donnell og Peter Sarsgaard.

Den amerikanske thrilleren Tolken har også norgespremiere. Handlingen er lagt til både FN-bygningen i New York og til Sør-Afrika. Nicole Kidman spiller en afrikanskfødt tolk som uforvarende kommer til å høre en dødstrussel mot en afrikansk statssjef. Sean Penn har den mannlige hovedrollen, og denne gangen er han FBI-agent. Regissør er veteranen Sydney Pollack som blant annet har laget Mitt Afrika.

Tredje amerikanske film heter I godt selskap, der Dennis Quaid spiller en annonsesjef i et stort magasin som opplever et karrierefall. Han får ny og meget ung sjef — og denne jyplingen er sågar ute etter datteren hans. Topher Grace og Scarlett Johansson har de sentrale rollene.

Spanske 10 bud for et bedre liv («Astronautas») er en komedie om Daniel som er rundt 40 og som forsøker å finne tilbake til et normalt liv etter mange år med narkotikabruk. En lege utstyrer ham med liste over ti ting han må passe på i sitt nye liv, eksempelvis å vaske gulvet og lage mat.

Den andre spanske filmen er 4. etasje, og den skal være en varm og til tider morsom film om et så alvorlig tema som kreft. Her møter man en gutt i puberteten som er jentegal og klar for livet - men som altså har fått kreft. Filmen er basert på en 19-årig forfatters egne opplevelser og er blitt sett av mer enn åtte millioner i Spania.

Den greske Den gråtende engen er laget av den store og meget anerkjente filmkunstneren Theo Angelopoulos. Dette er første filmen i en trilogi om Hellas' nære historie. Her følges en gruppe greske flyktninger fra den russiske havnebyen Odessa i 1919. De etablerer et lite samfunn i nord i Hellas. «Som billedkunst er den et praktverk! Som film er den nærmest selvbedøvende. Gråsort tristesse, endeløst regn, svært melodrama. Tablå på tablå - så svimlende, så forseggjorte og så mange at det ene slår det andre i hjel,» skrev VGs anmelder, som ga den terningkast 4. Også Dagbladet landet på 4 da filmen for en tid siden hadde norgespremiere.

DVD-TIPS

Den store Hollywood-produksjonen Alexander, basert på historien om Alexander den stores liv, er nå dvd-klar. Fædrelandsvennens Knut Holt var bare sånn passe begeistret da filmen hadde kinopremiere i desember og ga terningkast 3: «Oliver Stones film om Alexander den store har sine sterke øyeblikk, men føles som helhet merkelig uengasjerende. En storfilm, men ingen stor film,» var hans konklusjon.

Mer begeistret var Holt for De-lovely som også nå kan leies på dvd. Terningkast 5 fikk filmen om den store populærmusikk-komponisten Cole Porter - med Kevin Kline i hovedrollen.

Mange vil nok skaffe seg Ocean's Twelve (terningkast 4), med stjernelaget Brad Pitt, Catherine Zeta-Jones, George Clooney, Julia Roberts, Andy Garcia og Matt Damon. Her planlegger gjengen nok et spektakulært kupp.

For dem som liker noe mer smale filmer, anbefales Populærmusik från Vittula (terningkast 5) - med handling fra nordsvensk bygd på 60-tallet - eller The Fog of War, dokumentarfilm der Robert McNamara intervjues.