KRISTIANSAND: — Jeg ble grillet i nærmere en time, og føler at jeg blir forsøkt gjort skyldig av politiet, selv om vi er uskyldige, sier Henning Kristiansen til TV 2 Nettavisen etter sitt vitnemål i Kristiansand tingrett tirsdag.

— Det er nok to polititjenestemenn som i begynnelsen unnlot å si hva de så, mener han, og påpeker at polititjenestemennene nekter for at de så hva som skjedde.

— Men dette er fjæren som ble til fem høns. Cumshots hadde ansvaret for den ulovlige handlingen, mener sikkerhetssjefen.

I vitnemålet til Kristiansen kom det frem at det er sikkerhetsselskapet Prosec som har hatt ansvaret for sikkerheten på festivalen de siste ni årene.

Hvert år reviderer Quart-festivalen avtalene med politi og sikkerhetsselskap. Han klargjorde at det er politiet, og ikke sikkerhetsfirmaet, hadde ansvar for å stoppe mulige lovbrudd.

— Vi har ansvaret for å hindre skader på publikum og barn, og også hindre store materielle skader, sa Kristiansen.

Aktor, politiadvokat Ingrid Thorsen, mente at Quartfestivalen og sikkerhetsselskapet hadde 20 vakter blant publikum, 18 like bak, som ikke grep inn. Likeens var Pål Hetland, Espen Thoresen Hværsaagod og sceneansvarlig Thorbjørn Frydenlund for Prosec til stede.

— Frydenlund meldte meg over radioen at noen hadde sex på scenen. Jeg var litt unna, men gikk bort. På høyden over Bendiksbukta sto to polititjenestemenn, som jeg gikk bort til, forklarte Kristiansen.

— Polititjenestemennene står og småler når jeg snakker til dem. De spør hva vi vil gjøre med dette. Selv var jeg redd for at Kristopher Schau skulle ha oppfordret publikummere til å ha sex på scenen. Men politiet forklarte at de kom fra back-stage. Vi så ingen grunn til å gripe inn av sikkerhetshensyn, sier Kristiansen.

Ville grepet inn

— Jeg ville grepet inn å stoppe samleiet dersom jeg stod ved scenen. Det sier Vidar Svendsen, som var operativ uteleder under Quartfestivalen da scenesexen fant sted.

I sin forklaring i retten forklarte Svendsen at han oppholdt seg utenfor konsertområdet i Bendiksbukta da paret gikk på scenen og gjennomførte samleiet. Men til retten sa polititmannen at han ville stoppet akten dersom hadde oppholdt seg ved scenen.

— Hadde jeg stått i nærheten av scenen ville jeg grepet inn. Da hadde jeg ikke hatt noe valg. Men jeg fikk ikke vite om hva som hadde skjedd før det hele var over, fortalte Svendsen.

Men politimannen understreket at situasjonen kunne stilt seg annerledes dersom han hadde stått lenger bort fra scenen der samleiet fant sted.

— Dersom sikkerhetssjefen i ProSec, Henning Kristiansen hadde frarådet meg å gripe inn hvis jeg stod så langt bak som han gjorde. Da er det ikke sikkert jeg hadde gjort noe. I en slik hypotetisk situasjon ville jeg nok ringt min sjef og spurt om råd, sa Svendsen.

Etter tidligere erfaring med Kristopher Schaus stunt samt publikum han tiltrekker seg, hadde sikkerhetsselskapet økt bemanningen rundt scenen.

Kaos

Frykt for kaos og tragedie var med og hindret sikkerhetsfolkene i å gripe inn overfor sex-stuntet på Quartfestivalen.

Svært mange har tydeligvis vært informert om at ”noe” skulle skje under Cumshots konsert 6. juli. Pressesjefen visste, og til og med produksjonssjef Espen Hille var informert:

— Vi visste ikke hva det kunne være. Vi var forberedt på pyroeffekter, eller at de kunne kaste ting. Men vi var overhodet ikke forberedt på sex-stunt, sa Hille.

Thorbjørn Frydenlund fra Prosec sier de ble oppmerksom på at noe kunne skje, i møte med bandets eget crew i forkant av konserten. Under konserten så han opptrinnet fra begynnelsen. Han tok kontakt med politiet og sin sjef Henning Kristiansen. De vurderte muligheten for sikkerhetstrusler mye høyere ved å gripe inn.

Var redd for Schau

— Jeg så for meg et håndgemeng med Kristopher Schau hvis vi grep inn for å stoppe konserten. Et lite rop om hjelp fra Schau og vi ville raskt kunne hatt nærmere 700 publikummere på scenen. Vi ville aldri klart å stoppe mengdene. Scenen kunne kollapse. Mye utstyr ville blitt ødelagt, og folk ville helt sikkert blitt tråkket ned, forklarte Frydenlund.

Quartfestivalen fikk en foretaksbot på 50 000 kroner etter sex-stuntet på festivalen i sommer. Denne nektet festivalen å godta, fordi den mente den hverken visste om eller hadde ansvar for det som skjedde.