DANS

Oslo Danse Ensemble: Jubileumsforestilling

Riksteatret i Agder Teater

Fredag kveld gjestet Oslo Danse Ensemble Kristiansand, lørdagskvelden var de i Grimstad. Forestillingen i Kristiansand var turnéåpning, etter at denne tiårsjubileumssatsingen hadde vært vist noen ganger i det nye Bærum Kulturhus.

Agder Teaters storsal var fullsatt av et svært ungdommelig publikum fredag kveld. Og jubelen sto i taket fra første stund. Kristiansands dansepublikum er både ungt og usedvanlig entusiastisk. Og entusiasmen viste seg å få full forløsning i det som etter hvert utfoldet seg på scenen.

«Illusion addicts» het første del av forestillingen, en koreografi av Alexandre Magno, brasilianeren som blant annet er kjent for å ha koreografert for Madonna. Denne første del av danseensemblets jubileumsforestilling var først og fremst en elegant oppvisning i moderne dansemuligheter, uten at noen dypere mening var påtrengende. Elegant, stilig og virtuost fremført var det, i vakre kostymer og frapperende lys, alt til svært variert musikk fra så forskjellige opphavspersoner som Bjørk og Joaquin Rodrigo.

Dernest fulgte «Kvart», en Jo Strømgren-koreografi med lyddesing av Lars Årdal og kostymer av Mona Grimstad, en forestilling som nok bærer Jo Strømgrens etter hvert ganske velkjente karakteristika, både eggende og spennende, tilsynelatende enkel men likevel åpenbart svært krevende for to mannlige og fire kvinnelige dansere. En fryd for øyet, tross et litt tilbakeholdt uttrykk fritt for ytre effektmakeri.

Kveldens kanskje mest spennende og pirrende koreografi var «Ulike» av Jonas Digerud, med frapperende effekter i scenografi, lys og lyd og med bruk av video kombinert med dans. Fire dansere gjorde dette til et høydepunkt denne kvelden, før «Ode 10 år» gikk over lerretet, en videoproduksjon som viste litt av Oslo Danse Ensembles utvikling gjennom ti år.

Avslutningsvis fikk vi «(J)AZZ WE LIKE IT», en velprøvd koreografi av Toni Ferraz, David Byer og Merete Lingjærde fra 1995 til musikk av Patti Austin og Benny Goodman. Det holder kanskje å si at denne forestillingen for snart ti år siden ga ny mening til begrepet jazzballett, og den gjør det fremdeles, særlig når den er så frydefullt fremført som det Oslo Danse Ensemble gjorde i Agder Teater fredag kveld. Herfra skal det bare ønskes lykke til med jubileumsturneen videre rundt i landet. Oslo Danse Ensemble er vel verd en jubel, det viste i alle fall publikum i Kristiansand fredag kveld. Det var så jubelen nesten ingen ende ville ta.

Emil Otto Syvertsen