1 «Viva!»

Roxy Music 1976 (Atco)

Et band som i sin tid ble beskyldt for ikke å kunne spille, og der kjenner man seg saktens igjen. Deres første og undervurderte konsertplate, innspilt på et tidspunkt hvor de åpenbart hadde lært seg å spille. Overgangen fra «Chance Meeting» til «Both Ends Burning» er et stort øyeblikk i rocken. Mystisk live-lyd, som om alle instrumentene er laget av metall.

2 «Marquee Moon»

Television 1977 (Elektra)

Unge, bleke menn fra New York som fant opp rocken en gang til. Deres første og beste album. Gitarer ringler ustanselig, Tom Verlaine høres utsom en gås i ferd med å bli tvangsfôret. Suverene tekster.

3 «Stay Awake. Various Interpretations

of Music from Vintage Disney Films»

Diverse artister (A&M)

Sanger fra Walt Disneys filmer fremføres av Tom Waits, Bonnie Raitt, Sinead O'Connor, Los Lobos, Yma Sumac, Replacements, Ringo Starr, Sun Ra, Buster Poindexter, Michael Stipe og andre. Sykt.

4 «Felt Mountain»

Goldfrapp 2000 (Mute)

Dette er den ferskeste av mine fem, bare noen år gammel. Britiske Alison Goldfrapp fremfører «Alice i Eventyrland»-versjonen av trip hop. Svimle og vakre stemninger. Platen inneholder jodling. Se også Kate Bush, Anja Garbarek et cetera.

5 «Love Train, The Ultimate

Sound of Philadelphia»

Diverse artister, Sony 1998

Syttitallets Phillysoul er tidenes mest sexy musikk. I motsetning til de første fire valgene mine, er dette en samling singler, ikke laget for å lyttes til i denne rekkefølgen. Idéen om albumet som naturlig musikkenhet kommer fra unge, hvite menn som sitter hjemme alene og leser tekstene. Musikk er best på radio og når du danser. Jentene har alltid rett.

Ingenting fra før sekstitallet, ingen norske titler, ingen jazz. Det kunne vært det, men jeg akter ikke å be om unnskyldning.

Min utfordring går til påtroppende teatersjef Alex Scherpf.