For å se reportasje fra TvSør klikk på linken nederst i artikkelen.

KRISTIANSAND: — Jeg angrer på at jeg booket David Bowie, det var en tabbe. Vi tok steget opp i en divisjon som vi ikke var moden for å takle, sier Toffen Gunnufsen. Festivalen var blitt stormannsgal.

Da David Bowie hadde forlatt Kristiansand og 12.000 overlykkelige mennesker labbet ut av Idrettsplassen, satt Quartfestivalen igjen med tom bankkonto. Året før, i 2001, hadde festivalen gått med et historisk stort overskudd på 2,7 millioner kroner. Nå var overskuddet på knappe 300.000, og regningene tikket inn like kjapt som de interne konfliktene.

— Etter festivalen 2001 hadde vi penger på bok, og vi forhandlet faktisk med banken om bedre rentebetingelser. Det kan jeg love deg var en ny situasjon for oss. Poenget mitt er at vi hadde alle muligheter til å trygge festivalens fremtid, sukker Toffen.

Og legger til:

— Men vi trodde vi var verdensmestere og var overbevist om at treet skulle vokse langt inn i himmelen.

På skifterettens dørstokk

I dag har Toffen Gunnufsen vanskelig for å tilgi seg selv at han hentet rockelegenden til Quart. Han mener Bowie var roten til festivalens gigantomani. For i dag, to festivaler senere, står han vitterlig med begge beina plantet i en råtten økonomisk salat. Quartfestivalen har millioner i gjeld, og fortsatt står den og vipper på skifterettens dørstokk.

Da tilbudet om selveste David Bowie havnet på Toffens pult høsten 2001, maktet han ikke å takke nei.

— Vi ville hindre at Bowie skulle spille i Oslo Spektrum uka før vår festival. Vi bestemte oss for å hente ham, og dermed la vi lista altfor høyt. Med en slik booking ble det skapt forventninger om at lista skulle legges enda høyere neste år, sier Toffen.

I tillegg mener han at holdningene internt i Quart endret seg radikalt.

— Det skjedde noe med oss rent mentalt. Vi brukte penger uhemmet den høsten. Vi brukte penger på tull og vas, meg selv inkludert, innrømmer Toffen.

Han kan ikke gå i detalj på hva han mener med «tull og vas», men sier:

— To millioner forsvinner fort hvis man ikke er nøye med å holde kostnadene nede.

Vennskap ble isfront

I stedet for å ta vare på pengene Quart tjente i 2001, gjødslet Toffen og det sittende styret det treet som de så gjerne ville se vokse langt inn i himmelen. Quart flyttet ut fra sitt lille kontor i Dronningens gate og ut på Odderøya.

— Det var sinnssykt dyrt å flytte ut på Odderøya. Tidligere hadde vi drevet festivalen med utrolig små ressurser og nærmest på dugnad. De folka som tidligere hadde jobbet som gruppeledere, ble nå hentet inn på fast basis. Dette gjorde vi uten egentlig å vite om bemanningsbehovet var reelt, sier Toffen.

Allerede på dette tidspunktet, høsten 2001, var det oppstått små gnisninger mellom Toffen og kompisgjengen som hadde bygd opp Norges største rockefestival. Da alle ble samlet under samme tak på Odderøya - pressesjef Pål Hetland, norsksjef Alf Solbakken, regnskapssjef Rich Nordskog og kontorsjef Elisabeth Gran - ble vennskapet gradvis til en bitter isfront.

— Det funket rett og slett ikke, sier Toffen.

Håpløs situasjon

Personlig fikset han ikke overgangen fra å være kompis til å bli sjef, og han mener bestemt han fikk lite støtte fra omgivelsene på kontoret.

— Det dukket opp personalkonflikter, noe som er normalt på alle arbeidsplasser, men jeg klarte ikke å håndtere det. Situasjonen ble helt håpløs, sier Gunnufsen.

Og fortsetter:

— Vi hadde flyttet en kompisgjeng inn i samme kontorbygg og vi hadde tatt sofaen med oss, hvis du skjønner hva jeg mener. Det var dømt til å gå galt. Da vi året etterpå ansatte Cathrine Jacobsen som administrasjonsleder for å rydde opp i arbeidsavtaler og rutiner, ble det sett på som et svik fra min side, sier Toffen Gunnufsen.

Jacobsen forsvant etter bare få måneder i stillingen.

— Hun fikk det ikke enkelt. Hun ble på mange måter skviset ut, mener Toffen.

Snakker ikke sammen

Nå er Quartens ildsjeler splittet - de som skapte festivalens sjel og innhold. Ingen fra den gamle kompisgjengen er lenger på talefot med Toffen. Senest i høst gikk de til felles frontalangrep på festivalsjefen. De mener Toffen må ta skylden for at festivalen har havarert økonomisk. Vennskapet er definitivt over.

— Selvfølgelig er det sårt. Det er ikke noe skøy i det hele tatt. Jeg har både jobbet og bodd med Alf Solbakken i flere år, men nå har vi ikke snakket sammen siden i sommer, sier Toffen Gunnufsen.

Han tror fortsatt vennskapet kan reddes.

— Alt kan ordnes, men det tror jeg må gjøres på sikt. Nå må jeg holde fokus på å sikre sommerens festival, sier Toffen Gunnufsen.

Den gamle kompisgjengen i Quart er informert om denne sakens innhold. Grunnet den pågående arbeidskonflikten med Quart ønsker de ikke å gi kommentarer. Mandag denne uken ble alle oppsagt...

For å se videoen må du ha programmet Windows Media Player.