I denne romanen føres leseren inn i en verden svært forskjellig fra vår vestlige tilværelse. Forfatteren er selv vokst opp i en beduinfamilie i det østlige Nil-deltaet i Egypt. Og hun skriver ut fra sine egne erfaringer og opplevelser. Det er et samfunn der kvinnene inntar en heller ynkverdig stilling og der døtrene som blir født nærmest er å regne som en Guds straffedom. Og når så familiens overhode bare blir påskjønnet med døtre og guttebarna dør like etter fødselen, går det ut over både pikebarna som lever opp og kvinnene som føder dem.

Bokens hovedperson heter Fatima. Hun er den yngste av døtrene til sjeiken. Nærmest for å overleve skaper hun seg sin egen fantasiverden. En helt spesiell verden befolket av ånder og mennesker, slanger, kameler og den uendelige ørkenen. Hennes fantasiverden, som kanskje ikke alltid er så enkel å forstå for en vestlig leser, er beskrevet på et svært poetisk og malerisk vis. Og innrammet av ørkenen og nattehimmelen. En bok uten noen egentlig begynnelse og slutt. Og slik sett kan den nok virke ustruktuert. Til gjengjeld vinner den på sin intensitet og sin poesi.

«Til kroppen min, en korsfestet teltplugg i villmarken», slik beskriver Fatima sin skjebne. Det sier mye. Det si alt om holdninger til kvinner i den del av verden. Oversettelsen ved Anne Aabakken er bare en fryd. Hun utmerker seg nå som en glimrende formidler av arabisk litteratur.

Torbjørn Trysnes

BOK

Teltet

Forfatter: Miral al-Tahawy

Roman

Oversatt fra arabisk av Anne Aabakken

Forlag: Gyldendal