Fire år gamle Marie Urdal fikk synge solo. Foto: Torstein Øen
Anneli Aasemoen, Frida Karlsen og Aurora Broch. Foto: Jan Frantzen
Betlehem 7.jpg Foto: Torstein Øen
Betlehem 5.jpg Foto: Torstein Øen

KRISTIANSAND: Forhåpentligvis er det høyt under taket i Justvik kirke. Mye hjerterom. Selve kirkebygget i er imidlertid ganske lite, og man skulle ikke tro det kunne presses 300 mennesker inn der. På en god dag.

Men det kan det. Og en god dag var det definitivt søndag, da kirkas barnekor fremførte "Like til Betlehem".

Talenter

Forestillingen er for lengst blitt en klassiker i Kristiansand. Og hvis man har laget en julemusikal, fins det neppe noe mer smigrende omtale enn:

— Når man hører den, da blir det jul.

Og det er dirigent og instruktør Janne Skovlys beskrivelse av "Like til Betlehem".

Janne Skovly. Foto: Torstein Øen

— Alle har et forhold til den, og forestillingen har vært savnet etter at den forsvant fra Agder teater. Men mange av barna her og foreldrene deres har vært med på dette tidligere, og derfor ville vi lage en egen versjon i Justvik kirke, forteller hun.Totalt 65 sangere, musikere og skuespillere var på scenen under søndagens to forestillinger. 40 av dem var barn, og det er de yngste som står i fokus i denne oppsetningen. Det er komponist og universitetslektor Asbjørn Arntsen som står bak originalen, og en av hans ambisjoner er at forestillingen skal løfte frem lokale talenter.

Uberørt

I Justvik kirke hadde musikktalenter fra Kulturskolen hovedroller, mens rundt 60 barn har vært på audition for øvrige roller. Blant de unge skuespillerne møter vi blant andre Anneli Aasemoen, Aurora Broch og Frida Karlsen. Sistnevnte merket ikke noe til de berømte sommerfuglene i forkant av sin opptreden.

Betlehem 4.jpg Foto: Torstein Øen

— Det er en veldig spennende forestilling, men jeg har ikke nerver. Jeg har sunget foran mange mennesker på skolen tidligere og det er ikke skummelt i det hele tatt. Det er bare moro, sier hun.

Aurora Broch følte seg også klar til dyst etter mange ukers øving. Og: Ikke så rent lite stolt.

— Jeg er David, og det er en kjempebra rolle. Jeg får synge og være med alle de andre som er utrolig flinke, sier hun.

Ni år gamle Anneli virket mest uberørt av alle, før hun skulle synge i full kirke.

— Det er gøy med jul. Og gøy å synge. Jeg synger mye til vanlig også, men det blir mest hjemme, forteller hun.

Utvidet

Den første versjonen av "Like til Betlehem" ble satt opp i Kristiansand frikirke i 1985. Etter hvert vokste den seg inn på Agder teater og siden da har utallige tusen tatt del i Asbjørn Arntsens juleunivers. Barnekoret i Justvik har også hatt et samarbeid med Arntsen, og blant annet fått låne kostymer.

Betlehem 6.jpg Foto: Torstein Øen

Dirigent Skovly har jobbet med oppsetningen siden september.

— Vi gjorde jo dette i fjor også, men vi har utvidet i år. Det er flere barn, og flere voksne involvert. Vi har også en større scene. Alle rollene er nye og det er mange å holde styr på, men det har gått veldig greit. Vi har vært klare for dette lenge, sier hun.

Nå er de to forestillingene unnagjort, og det betyr altså at det endelig er jul. I hvert fall på Justvik.