KRISTIANSAND: Drømmestipendet 2013 deles ut av Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping. Stipendet er på 10.000 kroner, og skal deles ut til 100 soloutøvere eller grupper innen kategoriene dans, musikk, skapende skriving, teater, visuell kunst og annet.

Drømmestipendet feirer i år sitt tiårsjubileum, og det er kristiansanderen Rolf Løvland som har fått i ansvar å lede det krevende juryarbeidet.

— Jeg ble glad for å bli spurt om å bidra til årets utdeling av Drømmestipendet, sier Løvland i en pressemelding.

Vendepunkt

Kandidatene kan ikke ha etablert seg som kunstnere, og må være født i 1993 eller senere. Vinnerne av stipendet offentliggjøres 5. juni 2013.— For de hundre mottakerne kan stipendet være et avgjørende vippepunkt i utviklingen, kanskje det faglige skulderklappet som skal til i arbeidet videre mot de store målene. Kunstnere trenger å bli sett og hørt, og nettopp Drømmestipendet kan være en viktig bekreftelse, sier Løvland.

Hver kommune kan nominere inntil seks kandidater, maksimalt én i hver av kategoriene. Over 400 utøvere – både solister og grupper – har blitt nominert.

— Jobbing og drøm er likeverdige og nødvendige elementer i oppbyggingen av en kunstnerkarriere. Derfor liker jeg ”drømmen” i Drømmestipendet. Uten visjon og intuisjon blir terping og lærling ubesjelet og mekanisk. Kunsten ligger i drømmen og intuisjonen, det handler om følelser og disiplin. Jobb hardt – drøm mye, oppfordrer Løvland, som er mest kjent som mannen bak "La det swinge", "Nocturne" og "You Raise Me Up".

21 fra Sørlandet

Ikke alle nominasjonene er gjennomgått og godkjent ennå, men slik det ser ut nå er er det 18 nominerte fra Vest-Agder og tre fra Aust-Agder. Mandal er den kommunen som har nominert flest, der 5 kandidater er nominert. Kristiansand, Kvinesdal og Vennesla har nominert to kandidater hver, mens Arendal, Iveland, Risør, Farsund, Flekkefjord, Hægebostad, Lindesnes, Lyngdal, Søgne og Åseral alle har nominert én kandidat hver.

Her er hele juryen

Juryleder: Rolf Løvland.

Jury for dans: Ina Dahl og Marit Laupstad Solberg.

Jury for musikk: Åse Karin Hjelen, Morten Huuse, Trond Eklund Johansen, Trond Korsgård, Håkon Kvidal, Jose Leguina, Ann-Cathrin Tessnes og Cathrine Winnes Trevino.

Jury for teater, sirkus og skapende skriving: Hilde Roald Bern og Kristin Geiring.

Jury for visuell kunst: Fabiola Charry og Helga D. Storbekken.

Jury for drøm: Egil Hofsli, Asbjørn Langmyhr og Majken Wærdahl.