— Jeg blir alltid litt revet med når jeg hører klassisk musikk fra en scene. Det blir så mye mer mektig live, sier Bartek Kaminski. Skuespilleren fra Kristiansand har i høst slått gjennom på riksdekkende fjernsyn med hovedrollen i NRK-serien «Kampen for tilværelsen».

Torsdag 6. november står han på scenen i Kildens som konferansier for ønskekonserten med Kristiansand Symfoniorkester. I samarbeid med Fædrelandsvennen har KSO arrangert en publikumsavstemning om hvilke verker som skal fremføres, og nå er programmet klart. Se programmet i faktaboksen i denne artikkelen!

Det var under en pause i tv-seriens siste innspillingsdag Fædrelandsvennen fikk tak i Kaminski på telefonen.

Dur og moll

— Det har vært ganske intenst i det siste, men jeg har bare måttet konsentrere meg om jobben. Det har absolutt vært hyggelig. Man må bare være flink til å ta ting i tur og orden, sier Kaminski. Om sitt forhold til klassisk musikk sier han:

— Jeg kjenner jo til de mest kjente komponistene. Men det er ikke slik at jeg kan si hvilken toneart et stykke er i, eller hvilken symfoni det er hentet fra, sier Kaminski som ikke har vært i Kilden før.

— Derfor gleder jeg meg veldig til endelig å få sett den, sier han. Og å se et symfoniorkester spille er også noe han setter pris på:

— Du ser folk som har øvd hele sitt liv og som jobber sammen for å skape noe. Sammen utgjør de en stor mekanisme med hver sine individuelle prestasjoner. Det er en veldig spesiell ting, sier han.

Beethoven

Torsdag spiller KSO publikums favoritter. Her gir orkesteret og dirigent Giordano Bellincampi full gass under høstens sesongåpning 28. august. Foto: Reidar Kollstad

Programsjef Hans Bodin i KSO er glad for at Kaminski takket ja til jobben:— Jeg gleder meg til å forberede konserten sammen med ham, sier Bodin.

Han er også svært tilfreds med deltagelsen i avstemningen som har foregått på fvn.no.

Snaut 1400 stemmer er avgitt i ulike kategorier som «stille og rolig», «marsj» og «ouverture».

I kategorien «Fra film» finner vi stykket som har fått flest stemmer. Det er Beethovens 7. symfonis andre sats som er kjent fra filmen «Kongens tale», og det har fått 124 stemmer. Ouverturen fra Mozarts opera «Tryllefløyten» har også vært et populært valg.

— Det er egentlig ikke noen overraskelser blant resultatene. Dette er vel kjente stykker som samtidig gir et program med stor substans, sier programsjefen.

Nyttige tips

I tillegg til avstemningsresultatene er det kommet inn 61 ønsker ut over de som ble satt opp til avstemning.

— Tre av disse ønskene har vi tatt med i programmet. Det gjelder førstesatsen fra Dvoraks 9. symfoni og Edvard Griegs «Morgenstemning». Fra de innkomne forslagene kommer vi til å forsøke å sette opp flere verker senere. Slik har dette vært ganske nyttig, og jeg legger vekt på å forsøke å svare hver enkelt av dem som har sendt inn. Vi håper vi kan fortsette denne måten å ha dialog med publikum på, sier Bodin.