FOKUS PÅ FOTO: - Jeg har lest Vilhelm Krags dikt, og gjort meg opp noen tanker. Det passer best med analoge bilder, for jeg ønsker et litt råere uttrykk, sier 17 år gamle Silje Horverak Fjermeros. Foto: Kjartan Bjelland
TØFT: - Det er tøft at vi er blitt valgt ut til å lage denne prisen, sier Alini Lima (t.h.) Her sammen med Karoline Rykken på Samsen, hvor de diskuterer hvordan prisen kan bli seende ut. Foto: Kjartan Bjelland
GATEAKADEMIET: Gateakademiet er et tilbud for ungdom mellom 16 og 25 år, som ønsker alternativt tilbud til utdanning eller jobb. 28 elever er tilknyttet verkstedene; musikk og produksjon, idé og trykk, foto og grafisk, samt form og design. Foto: Kjartan Bjelland

KRISTIANSAND : Den vakre havnymfen slynger seg utover tavlen på Samsen, og skissen blir til mens Vilde Eskedal tegner med kullstift og med Vilhelm Krags dikt "Havstorm" i bakhodet.

— Jeg leste Krags dikt, hvor han nevner havnymfer. Og en vanlig metafor er at en kvinne er en storm. Jeg vil fornye de klisjeene, sier Eskedal når vi møter henne i verkstedet og ser begynnelsen på verket hennes.

Hun er elev ved Gateakademiet, som har fått i oppdrag å lage årets 17. mai-pris for Kristiansand. De kommer til å lage flere forslag, og en jury skal til slutt velge det kunstverket som skal deles ut ved folketogets arrangement. Vilhelm Krag er temaet, og elevene skal lage utkast innenfor fotografi, trykk, maleri og tegning.

Krag som emo

I verkstedene på Samsen lukter det maling allerede. Elevene er i gang med å lese om dikteren Vilhelm Krag, se bilder av ham, lese diktene og danne seg et inntrykk. De lager skisser, og ser for seg hvordan prisen kan bli seende ut.

På idé- og trykkverkstedet går praten om dikteren.

— Hvem var Krag? Hva gjorde han for Kristiansand? Og hvordan kan vi billedlegge det, spør verkstedveileder Kikki Strømstad.

Rundt henne sitter elevene.

— Vi kan gjøre ham emo! Han er jo en sutrekopp, så jeg vil gi ham emo-sveis og plassere ham i et mørkt hjørne, sier en.

En anerkjennelse

ANERKJENNELSE: - Det at folk begynner å se at kunsten vi produserer er av så høy kvalitet at de ønsker at vi skal lage 17. mai -prisen er en anerkjennelse, sier sosialfaglig koordinator, Perry Helmundsen. Foto: Kjartan Bjelland

Gateakademiet er et fulltidstilbud for unge mellom 16-25 år som ikke har et ønsket tilbud om utdanning eller jobb. 28 elever er tilknyttet verkstedene; musikk og produksjon, idé og trykk, foto og grafisk, samt form og design. Tidligere er det profesjonelle kunstnere som har stått bak 17. mai-prisen. At det i år er ungdommer ved Gateakademiet ser sosialfaglig koordinator, Perry Helmundsen, på som en anerkjennelse.— Vi har to utstillinger i året og mange besøkende, og det at folk begynner å se at kunsten vi produserer er av så høy kvalitet at de ønsker at vi skal lage 17. mai -prisen er en anerkjennelse, sier Helmundsen.

17 år gamle Ailini Lima er én av dem som tenker ut hvordan prisen kan se ut.

— Hva med å ha et av diktene hans som en slags gjennomsiktig bakgrunn bak et bilde av Vilhelm Krag, spør hun.

Gateakademiet er et fulltidstilbud for unge mellom 16-25 år som ikke har et ønsket tilbud om utdanning eller jobb. 28 elever er tilknyttet verkstedene; musikk og produksjon, idé og trykk, foto og grafisk, samt form og design. Silje Horverak Fjermeros er én av dem. Hun vil satse på foto. Til 17. mai-prisen vil hun ta analoge bilder.

— Jeg har lest Vilhelm Krags dikt, og gjort meg opp noen tanker. Det passer best med analoge bilder, for jeg ønsker et litt råere uttrykk. Og det skal jo se fint ut, det skal tross alt henge på veggen til noen, sier hun.

Selv ønsker hun å bli fotograf. Men ikke for enhver pris.

— Det er mange om beinet, men jeg vil gjerne holde på med foto, og ha profesjonell kompetanse på det. Foto kan være en rå måte å uttrykke seg på. Det smeller høyere enn det et maleri kan gjøre. Og noe av det som kan se troverdig ut i fotografiet, kan være iscenesatt. Det er også interessant med det, sier hun.