KRISTIANSAND: — Det var lærer Birte Myrstad som fikk meg til å oppdage klassisk sang, sier Ørjan Bruskeland Hinna. Den unge mandalitten hadde ikke vært noe særlig borti klassisk musikk før han først kom til UiA for snart fem år siden. Nå har han kommet seg til finalen i den prestisjefylte talentkonkurransen Ung Klassisk. Den avvikles i Arendal kulturhus søndag, og er slutten på en uke hvor 50 unge klassisk-utøvere opptrer både der og i Kilden.

Ørjan skal i finalen synge høyt og formodentlig klokkerent fra Händels "Messias". En av konkurrentene er pianisten Marit Birkedal Aas fra Kristiansand, som også går på musikkutdanningen på UiA. Birkedal Aas spiller Brahms' "Harmoni i H-moll", og har spilt piano siden hun var ni. Den første læreren var Åslaug Juva på Kristiansand Kulturskole.

Med hjemmefra

— De siste ni årene har jeg gått hos Tellef Juva, og nå er jeg ferdig med de tre årene her på UiA, sier hun.

Til forskjell fra Ørjan hadde Marit med seg litt klassisk musikk hjemmefra, og hun har tidligere klart å komme seg til finalen i Ung Klassisk to ganger.

Ørjan trodde på sin side at han skulle drive med rock og rytmisk musikk da han kom til UiA for fem år siden.

— Jeg kom fra Vikna folkehøyskole hvor jeg hadde begynt med rytmisk musikk, og det var det jeg hadde tenkt å fortsette med på UiA. På årsstudiet for lærerrettet musikkutdanning fikk jeg Birte Myrstad som lærer. Hun mente stemmen min passet bra til klassisk sang, og jeg ble introdusert for mye spennende musikk jeg aldri hadde hørt før, sier Hinna. Da han fikk høre og synge tyske, klassiske "lieder", samt opera var han solgt.

Royal Academy

— Jeg lærte også av Asbjørn Arntzen og Terje Mathiesen og nå de siste årene Neil Mackie. Det er spennende å utvikle stemmen min fysisk, sier Bruskeland Hinna, som medgir å ha litt nerver foran finalen søndag.

Hvordan det enn går, har han sikret den videre utdanningen etter at han i fjor høst kom gjennom opptakene til Royal Academy of Music i London.

Dersom en av de to skulle vinne, er førstepremien opptreden med KSO både i Kilden og Arendal Kulturhus til neste år.

I forbindelse med Ung Klassisk -uka innkasserer fjorårets vinner også sin premie. Han heter Andreas K. Øhrn, og torsdag 28. februar spiller han verker av Brahms og Lalo i Kilden med KSO. Dagen etter spiller han samme konsert i Arendal.

Dette og flere andre små og store konserter med over 50 unge utøvere fungerer som opptakt til den store finalen i Arendal søndag kveld.