GRØNNE HISTORIER: Alle plantene som er donert til Vintage Plant Shop kommer med medfølgende infoskriv om tidligere eiere, hvilken behandling de helst vil ha og hvor de har vært før. Foto: Torstein Øen
RAGNAR: Denne kaktusen heter Ragnar, og er det nyeste tilskuddet i plantesamlingen til Vintage Plant Shop. Her er det kunstnerisk leder for Christianssands kunstforening, Cecilie Nissen som viser den fram. Foto: Torstein Øen
GAMMEL OG EDEL: Det finnes flere interessante ting å lese om planter som har blitt formidlet til nye eiere via Vintage Plant Shop. Denne stammer blant annet fra en stikning fra kaffefarmen til Karen Blixen. Foto: Torstein Øen

KRISTIANSAND: Østerhus og Nilsson er grunnleggerne av designduoen "Byggstudio". De siste seks årene har de reist verden rundt med sin originale blomsterbutikk, og er nå kommet til Kristiansand hvor de har rigget seg til i et butikklokale i Skippergata. Her kan du se og lese livshistoriene til en rekke potteplanter som har blitt donert til prosjektet, du kan levere inn din egen plante eller kjøpe deg en ny for en symbolsk sum.

— De fleste har et nært forhold til sine planter, og mange planter forteller også mye om sine eiere. Vi fikk ideen til Vintage Plant Shop i 2006 på grunnlag av at vi selv hadde flere planter med spennende historier i familien. Meningen med dette er å få folk til å tenke litt over betydningen de har. Man kobler også mennesker sammen via disse plantene, og de får et nytt liv med nye eiere, forteller Østerhus.

Plantearkiv

I lokalet i Kristiansand sentrum har plantene nå tatt plass, og med hver av dem følger informasjon, historie og faktaopplysninger. Butikken er åpen for både å ta imot og å gi ut vekstene, og de to initiativtakerne håper folk vil stikke innom for å se. Som en del av prosjektet har jentene opprettet et eget plantearkiv som planteeierne hele tiden oppdaterer.

— Vi får som regel inn mange planter som folk har gått lei og ikke vet hva de skal gjøre med. Vi får også inn stikninger og mange kommer innom for å levere sin favorittplante til oss. Den sist ankomne planten er en kaktus vi fikk tilsendt fra Oslo i posten. Den heter Ragnar, og det gjør eieren også, sier Østerhus.

RAGNAR: Denne kaktusen heter Ragnar, og er det nyeste tilskuddet i plantesamlingen til Vintage Plant Shop. Her er det kunstnerisk leder for Christianssands kunstforening, Cecilie Nissen som viser den fram. Foto: Torstein Øen

Kaktus og kjærlighet

Enkelte av plantene har helt unike historier med seg. Østerhus og Nilsson viser blant annet frem bilder av en kaktus som på 1930-tallet tilhørte en kvinne i Finland. Hun hadde fått den fra sin elsker, men på 70-tallet ønsket hun ikke å ha den lenger og overlot den til sin niese. Den opprinnelige eieren ble aldri en gift og kaktusen lever per i dag som det eneste gjenværende beviset på hennes kjærlighet til mannen hun fikk den av.

Vintage Plant Shop inngår i Public Matter, et prosjekt for kunst i det offentlige rom i Kristiansand. Det er prosjektleder for Public Matter, Helena Björk og kunstnerisk leder ved Christianssands kunstforening, Cecilie Nissen som har invitert Østerhus og Nilsson til byen.

Inkluderende

— Vi ønsket med dette å formidle litt av hva Public Matter er. Målet er å utfordre oppfatningen av kunst i det offentlige rom i byen og dette handler like mye om byutvikling som om kunst. Vintage Plant Shop har et sosialt element i seg, og vi ønsket å ha noe som kunne involvere folk i Kristiansand, sier Nissen.

Men vil du sikre deg en plante må du være ganske rask, for butikken blir bare stående i to uker.

— Dette er et veldig inkluderende prosjekt og det innebærer at kunstinstitusjonene får et helt nytt publikum, sier Helena Björk.