FIKK MEST: Styreleder Jan Oksum (til h.) hilser velkommen, og kulturdirektør Stein Tore Sorthe og biblioteksjef Anne Kristin Undlien fikk uttelling for sitt besøk. Til v.: forretningsfører Knut Dannevig. Foto: Kjartan Bjelland

KRISTIANSAND: — Dermed bidrar vi til byens nye kulturakse, sier styreleder Jan Oksum.

Totalt 13,3 millioner kroner ble lovet bort, og det største beløpet får Kristiansand kommunes eget folkebibliotek. 4,5 millioner kroner fordelt over tre år gis til modernisering av hovedbiblioteket.

— Jeg er glad vi får penger, selv om jeg gjerne hadde sett at det kom noen millioner til, sier biblioteksjef Anne Kristin Undlien til Fædrelandsvennen.

For det var under tvil at styret sa ja til Undlien og kulturdirektør Stein Tore Sorthe som begge møtte opp på styremøtet for å argumentere for søknaden som var på hele 9,4 millioner kroner.

— Å drive bibliotek er en lovpålagt oppgave, og jeg føler det er et lite dilemma her. Samtidig ser jeg at planen som legges fram er kjempeviktig, sa styremedlem Solveig Solbakken.

Andre må bidra

Styreleder Jan Oksum uttrykte bekymring for at stiftelsen ble bedt om å gå inn med 9,4 av de totalt 10,5 millionene som er kostnadsrammen for å gjøre biblioteket mer moderne. Stiftelsen for store kulturanlegg, populært kalt Lille-Cultiva, skal nemlig bare gå inn med toppfinansiering i prosjekter der hovedbeløpet av sikret på forhånd.

— Jeg strever med at vi skal gå inn og finansiere 90 prosent i noe som er en lovpålagt oppgave, sa Oksum. Før han konstruerte en løsning til sier at biblioteket skal få 1,5 millioner hvert år i tre år, under forutsetning at det skaffes andre finansieringskilder. Ikke minst må kommunen selv bidra.

— Nå er vi godt på vei, men må fortsette å lete etter eksterne midler. Samtidig blir det nok et tema for politikerne i de kommende budsjettrunder, sier kulturdirektør Stein Tore Sorthe til Fædrelandsvennen.

Glede på SKMU

Langt enklere blir det for Sørlandets Kunstmuseum som fikk innvilget hele søknadsbeløpet på 1,6 millioner kroner. Dermed kan de skape "Barnas kunstmuseum" som har en total kostnadsramme på om lag åtte millioner kroner.

— Det er vi utrolig glade for, sier direktør Karin Hindsbo ved SKMU til Fædrelandsvennen.

— Det betyr at vi kan realisere vår drøm om å etablere en egen avdeling som viser kunst for barn på barnas premisser. Vi skal vise kunst som er sikret slik at barna kan løpe rundt, og det blir et viktig, vesentlig og gratis tilbud til barnefamiliene i Kristiansand, sier hun.

Avdelingen skal skapes i første etasje, og kan blir realisert allerede i 2014. ## Glede på Odderøya

Da kan det være at også festningsmuren på Lasaretthøyden er fikset opp, for "HKH kronpinds Frederiks laug af 1788" får 500.000 kroner til restaurering av det som i sin tid var muren rundt gamle Odderøya festning.

— Glimrende, sier en fornøyd laugssekretær, Roald Jåsund, til Fædrelandsvennen. Lauget har allerede lagt ned en betydelig dugnadsinnsats for muren, og ved hjelp av øvrige donasjoner mener Jåsund at den gamle muren snart kan bli som ny.

At stiftelsen for "store kulturanlegg" skal legge ned penger i en liten mur, kan synes noe pussig, men styret vurderte saken slik:

— Det går an å se på det som en del av det store kulturanlegget Odderøye er og kommer til å bli, mente Solveig Solbakken.

— Det er i grenseland, men gjelder et kulturminne det er synd Kristiansand kommune ikke har ivaretatt. Noen bør ta det ansvaret Kristiansand ikke har tatt tidligere, sa styremedlem Oddvar Hodne.

Og slik ble det. I tillegg fikk Kristiansand domkirke 500.000 kroner til toppfinansiering av sitt nye orgel, og Kristiansand Tennisklubb fikk 3,9 millioner til sitt nye anlegg på Lund, mens Kristiansand jakt- og fiskerforening

Stolt styre

Styrelederen er glad for at stiftelsen endelig kan gi ut penger:

— Vi er stolte og glade over å kunne utgjøre en forskjell, sier Jan Oksum til Fædrelandsvennen.

Stiftelsen har tidligere bare gitt seks millioner kroner til Aquarama og 4,6 millioner til curlinghallen. Dette var penger som moderstiftelsen Cultiva opprinnelig bevilget, men som måtte tilbakebetales fordi Cultiva ikke kan gi penger til sin egen stifter altså kommunen.

Men i og med at Cultiva selv står som stifter av Lille-Cultiva, er det ingen ting i veien for at de kan gi penger til kommunen. I fjor var det ingen som ba om penger, men nå har søknadene ramlet inn.

— Nå har vi hatt mange gode, gjennomarbeidede søknader til behandling, og det er mye hyggeligere å si ja enn å si nei, sier Oksum. Ved møtets begynnelse onsdag disponerte styret drøye 31 millioner kroner, og fortsatt er det om lag 19 millioner igjen.