HOVEDROLLE. Jeanette Goldstein spiller sin første hovedrolle i denne utgaven av "Carmen". Bildet er tatt under prøvene. Foto: Kjartan Bjelland
DRAMATISK: Steinbruddet i Fjæreheia gir en spesiell stemning når det er mørkt. Bildet er tatt under prøvene. Foto: Kjartan Bjelland

GRIMSTAD: — Jeg er litt kvalm. De siste timene er vonde, innrømmer en nervøs hovedrolleinnehaver Jeanette Goldstein et par timer før det braker løs lørdag kveld.

"Carmen" er hennes første hovedrolle. Og dessuten:

— Jeg har aldri spilt opera på en utescene før. Men det er deilig, og det er utrolig fint her. Det er et veldig stilig scenebilde når det er kveld og lysene kommer på, sier hun.

Eksotisk

Utenfor steinbruddet i Fjæreheia har de første tilskuerne begynt å finne veien gjennom skogen. "Carmen"-premeieren begynner sent, og varer til over midnatt. For å gi mørket tid til å senke seg tilstrekkelig, slik at alle effektene kommer fram.

GLAD FOR VÆRET: Randi Skaar, Bjørn Skaar, Astrid Skaaland og Åsbjørn Skaaland fra Kristiansand gledet seg til premiere. Foto: Jan Frantzen

— Arenaen er fantastisk. Vi har vært her flere ganger tidligere, og lyssettingen i steinbruddet, atmosfæren, - det er skikkelig flott, sier Bjørn Skaar, som er tidlig på plass utenfor amfiet.- Jeg kan ikke huske om jeg har sett "Carmen" live tidligere, men jeg har sett den på film og jeg kjenner operaen godt. Musikken er flott, dramaet er spennende, hele fremføringen er helt topp, sier hans bedre halvdel Randi Skaar.

Astrid og Åsbjørn Skaaland mener utendørsarenaen i Fjæreheia gir en spesiell opplevelse.

— Jeg får en eksotisk følelse som man forventer å måtte til utlandet for å oppleve. Men nå kan vi oppleve det her hjemme, og det synes jeg er veldig flott, sier Astrid.

— Det hjelper også at det er fint vær. Vi har vært her i regn og det er ikke så hyggelig, skyter ektemannen inn.

Fengende

Jeanette Goldstein

Tilbake bak scenen er Jeanette Goldstein opptatt av å tilnærme seg rollen som Carmen på sitt eget vis, til tross for at den er gjort utallige ganger tidligere.— Mange har sett den, og mange har en formening om hvordan den bør gjøres. Men jeg må tenke at jeg skal gjøre det på min måte og at ingen andre kan gjøre den helt som meg, sier hun, og mener dette er en opera "alle" har et forhold til.

— Kanskje har man bare hørt musikken uten å vite at det er "Carmen". Det er hit på hit på hit, og veldig fengende musikk. Historien er lett å henge med på, og den er full av store følelser, sier hun.

Mye følelser

Kjerstin Løvdal spiller rollen som Micaela, og omtales gjerne som sørlending. Hun er født og delvis oppvokst i Kristiansand.

Kjerstin Løvdal Foto: Jan Frantzen

— Vi er veldig spente. Det har vært en kort øvingsperiode, og det er krevende å få alt av sang, kor, koreografi og regi til å stemme. Men forhåpentligvis har vi klart det. Carmen består av flere fantastiske kjærlighetshistorier, som er lett å leve seg inn i. Det er mye følelser, mye action, og når steinbruddet blir en del av kulissene i mørket så er det utrolig vakkert her, sier hun.Sammen med resten av ensemblet skal hun gjøre ytterligere fire forestilinger av Carmen i Fjæreheia før sommerferien. I september har fullversjonen av operaen premiere i Kilden.

Drøm

En av de første som tar plass på tribunen er den nye KSO-direktøren Stefan Sköld. Han har tidligere vært ansvarlig for operavirksomheten i Dalhalla i Sverige, som er en lignende steinbruddarena som Fjæreheia. Sköld mener disse to skiller seg ut i Skandinavia.

— Beliggenheten og akustikken i Fjæreheia er ypperlig. På grunn av disse fjellveggene kan akustikken konkurrere med de tunge arenaene ute i Europa, sier han, men konstaterer samtidig at infrastrukturen rundt må

Stefan Sköld Foto: Jan Frantzen

forbedres.

— Når veien opp blir asfaltert og parkeringen for publikum er bedre, så vil stedet ha internasjonalt potensial, sier KSO-sjefen, og drister seg til å komme med en liten drøm.

— Tenk om man kunne gå sammen og gjøre en helt nyskrevet opera, spesialskrevet rundt norsk historie og med en stor norsk komponist - og så ha verdenspremiere her i Fjæreheia. Det hadde vært herlig, sier han.

Det var en håndfull tomme seter i Fjæreheia lørdag, som betyr at publikumstallet var cirka 950.