OSLO/KRISTIANSAND : — Dette burde ikke være vanskelig å få til innenfor rammene av kulturløftet, og vi ser hvor viktig statsstøtte har vært for de kompetansesentrene som har fått det, sier Trine Skei Grande. Venstre-lederen leverte tirsdag inn et forslag til Stortingets kulturkomité om likebehandling av kompetansesentre for rytmisk musikk.

Dette er forslaget:

Vedtaket som foreslås av Venstre lyder slik:

«Stortinget ber Regjeringen utarbeide kriterier for statlig støtte til samtlige regionale kompetansesentre for rytmisk musikk med bakgrunn i de eksisterende kompetansesentrene».

Forslaget kommer som resultat av et vedtak på Venstres landsmøte 14. april etter forslag fra Kristiansand Venstre. Bakgrunnen er blant annet de økonomiske vanskene Sørlandets rytmiske kompetansesenter (Sørf) har kommet opp i etter at ytelsene fra Cultiva forsvant, og etter at de forventede økningene i driftsmidler fra Kristiansand bystyre uteble.

Trekker frem Sørf

I forslaget fra Venstre som nå har havnet på kulturministerens bord heter det:

"Et eksempel er suksessen SØRF i Kristiansand. Musikkbransjen på Sørlandet har gjennomgått en enorm utvikling de siste 5 årene. Arrangementstilbudet, musikkrelaterte arbeidsplasser, kompetansen og profesjonaliseringen har økt, og landsdelens artister gjør seg bemerket nasjonalt og internasjonalt. Sentralt i denne utviklingen står SØRF - kompetansesenter for rytmisk musikk."

Kompetansesentre

Forslaget peker også på at det finnes tilsvarende kompetansesentre i Bergen, Stavanger, Trondheim, Tromsø og Drammen.

Av disse er det bare kompetansesenteret Brak i Bergen som får en drøy million årlig fra staten.

"Sentrene mottar kommunale driftstilskudd, samt fylkeskommunale drifts- og/eller prosjekttilskudd. I tillegg kommer øvrige prosjekttilskudd fra private og offentlige samarbeidpartnere. Det medfører stor ustabilitet og usikkerhet i finansieringen av en bransje som må jobbe langsiktig for å oppnå gode resultater. Forslagsstillerne viser til at samtlige regionale kompetansesentre for jazzmusikk mottar fast statstilskudd over statsbudsjettet, mens dette ikke er praksis til de regionale kompetansesentrene for rytmisk musikk."

Kulturdepartementet

— Det er ikke store summer det er snakk om, og nå er jeg spent på hva vi får til svar fra kulturkomiteen, sier Trine Skei Grande.

— Har du snakket med kulturministeren om dette?

— Nei, det har jeg ikke. Jeg er veldig spent på hva hun svarer.

En som har snakket med kulturministeren om Sørf er Mette Gundersen som sitter i Kristiansand bystyre for Arbeiderpartiet. Som tidligere statssekretær i det som da het kirke- og kulturdepartementet, har hun gode kanaler til kulturmaktens korridorer.

- Markeringssak for Venstre

— Det er klart dette er en god markeringssak for Venstre. Men jeg er usikker på hvor store muligheter dette forslaget har. Jeg tror det er vel så gode muligheter for å få likebehandling for alle kompetansesentrene dersom man fremmer saken gjennom kulturdepartementet, og det er dette jeg har jobbet med en god stund nå, sier Mette Gundersen (Ap).

Så sent som sist mandag hadde hun møte med representanter for kulturdepartementet hvor hun blant annet snakket om dette temaet.