SPILLER PÅ EIKERAPEN: CC Cowboys Foto: Kristin Ellefsen
SPILLER PÅ EIKERAPEN: Ole Paus Foto: Kristin Ellefsen
SPILLER PÅ EIKERAPEN: DDE Foto: Sørstrand, Siv Kristin
SPILLER PÅ EIKERAPEN: Tønes Foto: Jon Anders Slau

ÅSERAL: — Atmosfæren. God mat. Avslapping i hagen på dagen og show på kvelden. Det er det som gir Eikerapen sitt særpreg. Vi vil være en festival for glade mennesker som liker å treffe andre.

Det sier styreleder Rune Aasheim i Eikerapen Roots Festival før årets bygdefest tar til onsdag. Og det er ikke hver dag man kan dra på bygdefest og oppleve smakebiter fra det engelske superbandet Pink Floyds omfattende katalog.

Nå er det naturligvis ikke det ordentlige Pink Floyd som kommer, men danske Pink Floyd Project, som behersker låtmaterialet fra alle britenes klassiske album. Som "Dark Side of the Moon", "Wish You Were Here" og "The Wall", samt det litt mindre kjente, men på ingen måte dårligere, "Animals". I tillegg prøver danskene, i likhet med originalene, å lage et spektakulært lysshow på sine konserter.

- Enormt

— Pink Floyd er et band vårt publikum kjenner godt. Det var kanskje litt gambling å booke et coverband, men det har vist seg å være riktig. Konserten er utsolgt, sier Aasheim, om det som blir den tradisjonelle "Under the Dam"-konserten i sommer.

LEGENDER: Pink Floyds låter blir fremført av danske Pink Floyd Project under demningen på Eikerapen. Bildet er fra siste gang David Gilmour, Roger Waters, Nick Mason og Rick Wright spilte sammen - under Live 8 i 2005. Sistnevnte døde i 2008. Foto: LEFTERIS PITARAKIS

— Det blir enormt med lysshowet i de spesielle omgivelsene under demningen. Man får ikke oppleve Pink Floyd lenger, og da blir det coverband. Det er kanskje ikke et typisk band for en rootsfestival, men vi vil favne bredt, sier styrelederen.Faktisk vil de favne så bredt at de i år har utvidet med et ungdomsarrangement på låven. Finalister fra årets UKM (Ungdommens kulturmønstring) skal spille på Låven, med 14-års aldersgrense onsdag.

Nytt av året på Eikerapen er også en arenaterrasse over baren, der publikum kan bestille timannsbord med orkesterplass til hovedscenen. Området er 150 kvadratmeter og tar rundt 100 mennesker. Dette området kommer i tillegg til det allerede eksisterende VIP-området over låven.

NYTT: Arena terrasse er et nytt område på Eikerapen, hvor publikum kan bestille timannsbord med orkesterplass til hovedscenen.

Solide navn

De største navnene på festivalen i år er CC Cowboys, Tønes, DDE og Ole Paus. Solide artister i sine respektive sjangre. Søndag avsluttes det hele med gospel.

— Det er viktig at hovedbandene er blant Norges fremste. Så prøver vi også å ha noen sterke nykommere, og noen som er midt i mellom, sier Aasheim, som mener svært mange som besøker Eikerapen er gjengangere.

— Vårt publikum er nokså fast. Det er viktig for en festival å bygge opp et kjernepublikum. Derfor er det også viktig å skille seg litt ut. Det er for eksempel viktig for oss å servere god mat. At folk ikke sitter på hytta eller i teltet fram til konsertene, men kommer på området for å spise. Det har vært suksess, konstaterer han.

Den idylliske scenen Ellings hage er i år flyttet, men konseptet er det samme. Det er stedet hvor man kan varme opp på gressplenen med rolig musikk, før det bygger seg opp mot headlinerne utover kvelden. Mads With og Kevin Steinman er blant artistene som skal spille i hagen i år.

Bedre salg

Festivalcampen på Eikerapen tar mellom 300 og 400 mennesker og blir som oftest full til slutt. Det er fortsatt noe ledig, men Aasheim forteller at campingbestillingen er doblet fra i fjor. Han kan også meddele at billettsalget ligger godt foran fjoråret. Da hadde festivalen nærmere 6000 besøkende gjennom festivalen, et stykke bak rekordåret 2010 da det var 8000 og fullt. Aasheim har troa på at de kan nærme seg rekord i år.

Styreleder Rune Aasheim

— Billettsalget er 40 prosent bedre enn i fjor på samme tid. Men det er ikke store tall det er snakk om, de færreste kjøper billett på forhånd. Når ser værmeldingene bra ut, og da har jeg en god følelse om at vi kan nærme oss 8000.Aasheim har også fått med seg at det har oppstått diverse køproblemer under noen av sommerens festivaler. I fjor hadde Eikerapen trøbbel med enkelte bankterminaler, noe som også skapte visse kødannelser.

— Billettsystemet har hatt en grundig gjennomgang og vi har sikret oss mer når det gjelder bankterminalene, så jeg føler at vi er trygge. Vi har aldri hatt kø når det gjelder øl og bonger, for vi rekrutterer mye folk til den biten. Det er viktig for oss at ølsalget går glatt. Folk skal være glade og blide og slippe å irritere seg over sånt, sier styrelederen.