Michael Jackson skulle holdt en serie avskjedskonserter i London høsten 2009, men døde før opptredenene var i gang. Michael Jackson skulle holdt en serie avskjedskonserter i London høsten 2009, men døde før opptredenene var i gang. Foto: Disney

Jackson-familien tapte søksmål mot konsertarrangør

En domstol i USA har avvist milliardkravet fra Michael Jacksons familie mot konsertarrangøren de hevdet var medansvarlig for popkongens død.

LOS ANGELES: Konsertarrangøren AEG Live hyret legen Conrad Murray, som ga Jackson det beroligende middelet propofol. En overdose av stoffet førte til popstjernens død i 2009. Juryen i erstatningssaken konkluderte onsdag med at Murray ikke var uskikket til jobben han ble satt til å gjøre. Dermed var det heller ikke grunnlag for det massive søksmålet mot AEG Live.

Uaktsomt drap

Jackson-familien har argumentert med at selskapet handlet uaktsomt da Murray ble ansatt som artistens personlige lege. Murray ble i 2011 dømt til fire års ubetinget fengsel for uaktsomt drap fordi han ga Jackson propofol.

Med utgangspunkt i ansettelsesforholdet mente Jacksons familie at AEG Live burde betale 85 millioner dollar, tilsvarende 510 millioner kroner, til hvert av artistens tre barn som erstatning for emosjonelt tap.

I tillegg kom kravet om erstatning for økonomisk tap. Den nøyaktige summen er ikke kjent, men ifølge nyhetsbyrået AFP dreide det seg om opptil 1,6 milliarder dollar. Det tilsvarer 9,6 milliarder kroner.

AEGs advokater har betegnet summen som «latterlig», men Jackson-familien insisterer på at de har rett på erstatning og vil ikke utelukke en anke.

– Hardt presset

Da Jackson tok en overdose av propofol som Murray hadde forskrevet, var han i gang med prøvene til en serie på 50 konserter i London. De skulle være popkongens comeback etter at han flere år tidligere ble tiltalt og frikjent for seksuelle overgrep mot barn.

Artistens mor Katherine Jackson mener AEG Live presset sønnen for hardt til å øve på opptredenene som skulle gi karrieren hans en ny start.

Under åpningen av erstatningssaken i Los Angeles i vår hevdet 83-åringen at selskapet ikke tok noen hensyn til sønnens helseproblemer. AEG Lives advokat svarte at Jackson skjulte sitt misbruk av medikamenter og bygde opp en «mur av hemmelighold» rundt seg selv, noe som gjorde det umulig å gripe inn.

«This Is It»

Under rettssaken i Los Angeles har det kommet fram at Jackson led av kronisk søvnløshet og at han brukte store mengder medikamenter for å fungere i hverdagen.

Da han døde, hadde han like mye propofol i blodet som pasienter som legges i narkose for å opereres, ifølge den sakkyndige eksperten Daniel Anderson.

Planene for konsertserien «This Is It» omfattet i utgangspunktet 50 show i London i 2009 og 2010. En lengre turné skal imidlertid også ha blitt vurdert.