KUNST: Maria Koolen Hellmin var nervøs da hennes store oransje kule skulle sjøsettes tirsdag morgen. - Hittil har jeg bare testet en liten modell hjemme i badekaret, sa kunstneren. Foto: Kjartan Bjelland

MANDAL: — Det kjennes helt uvirkelig, og jeg er kjempenervøs. Hittil har jeg bare testet en liten modell hjemme i badekaret, sier den svenske kunstneren Maria Koolen Hellmin til Fædrelandsvennen.

Hun har imidlertid hatt solide fagfolk til å gjøre beregninger, og utbryter et gledeshyl når rognen flyter som den skal.

Tirsdag morgen ble den enorme konstruksjonen sjøsatt fra havnelagerkaia på Gismerøya der den har "ligget i hi" i vinter i påvente av den nye broen skal komme på plass.

Fem meter høy og fem tonn tung

Den oransje kulen bærer navnet "Denne rogna klekkes snart". Den er fem meter høy, veier fem tonn, og i tillegg til kunstneren selv, har også deler av det sørlandske næringsliv bidradd med fagkompetanse i skapelsesprosessen.

— Jeg trodde den kunne transporteres fra Sverige i ett stykke, men det gikk ikke, sier Koolen Hellmins som gjorde de første arbeidene i Nyköping. "Rogna" har en kjerne av isopor, er dekket med et tjukt lag polyester, og har en tung stålkonstruksjon i bunnen.

KUNST: Maria Koolen Hellmin var nervøs da hennes store oransje kule skulle sjøsettes tirsdag morgen. - Hittil har jeg bare testet en liten modell hjemme i badekaret, sa kunstneren. Foto: Kjartan Bjelland

Ved påsketider i fjor ble kunstverket fraktet til Mandal i 16 deler på tre trailere. Det siste året har både Skogsøy Båt, Umoe Mandal, Tor Fasseland AS, Søyland Sjøentrepeneur AS og AF Gruppen vært involvert i ferdigstillelsen av den spektakulære kulen.— Jeg har fått fantastisk god hjelp, de har gjort en kjempejobb, sier kunstneren om sine samarbeidspartnere.

Avdukes lørdag

Over to er gått siden Maria Koolen Hellmins vant konkurransen om utendørsutsmykningen ved Mandals nye kulturhus, og inspirasjonen er hentet både fra lakseelven og stjernehimmelen. I tillegg til kjemperognen skal det også utplasseres mindre kuler på land, men hvordan dette skal gjøres er ikke helt klart ennå.

Lørdag skal den digre lakserognen avdukes. Det skjer i forbindelse med den offisielle åpningen av Adolph Tidemanns bro.