KRISTIANSAND: — I andre byer preget av god gatekunst gir det positive ringvirkninger på kulturliv, boligpriser og økonomi, fortsetter hun.

Og kanskje bør Arvid Grundekjøn spisse ørene, for den 27 år gamle bergenskvinnen har i sommer selv gjort et par små underverker nede på Silokaia.

Etter at Kristiansand kommune i siste liten hostet opp noen tusenlapper for å forhindre at Kilden ble sommerstengt, snekret Sheila i løpet av noen hektiske maidager sammen et musikalsk program som gjorde at 5881 mennesker strømmet til for å høre musikk midt på dagen. 31 konserter med artister tilknyttet Sørlandet sørget for at det ble liv i foajeen under bølgeveggen i juni og juli.

— Jeg har hatt verdens deiligste sommerjobb: å fylle Kilden med mennesker, musikk og sol, smiler prosjektlederen med fortid fra et brasiliansk reggaeband og aktuell status som vokalist i den ferske kristiansandsjazzgruppa Love Exit Orchestra. I tillegg har hun i flere år skapt musikk under artistnavnet SHE. Nå er hun bedt om å jobbe med Kildens kulturhusdrift fram til nyttår, og har takket ja til det.Friskere forespørsler har hun tatt imot før: Bare 17 år gammel ble Sheila bedt om å holde kommunens hilsningstale til åpningen av de 50. Festspillene i Bergen. Hun ble plukket ut på grunn av sin innsats i et barne- og ungdomsteater, og talte til folkehavet midt på Torgallmenningen – på toppen av en enorm ballong.

Ifølge referatet i Bergens Tidende talte hun "klokt og sjarmerende om identitet, det enestående enkeltmennesket og våre muligheter".

Være seg selv

— Jeg var – og er – opptatt av det å tørre å være seg selv. På den tiden slet jeg med å tilpasse meg sosiale normer og former, forklarer hun, men avslører likevel en viss tilpasningsdyktighet:

— Ballongen ble blåst opp mens jeg sto på den. Det visste jeg ikke om på forhånd!

Lar man Sheila Simmenes prate litt om seg selv i noen minutter, virker det i det hele tatt som om svært lite er planlagt på forhånd.

Bare 12 år gammel satt hun seg spontant ned og skrev sin første låt, "To miss a stranger". Den fikk hun spilt inn i Grieghallens studio, ettersom stefaren da var arrangementssjef der, men den nådde aldri offentlighetens ører.

— Det var første gang jeg skrev musikk. Det bare dukket opp, og jeg kunne ikke noter, forteller hun.

Men musikk har hun ønsket å drive med hele livet. Selv om Sheila Simmenes kan skilte med en mor som sang i band og et nabolag i Bergen som også fostret størrelser som Fjorden baby!, John Olav Nilsen og Lars Vaular, var hun selv for dårlig i matematikk (!) til å komme inn på sang- og musikklinjen på videregående. Derfor ble det tegning, form og farge på Bergen Yrkesskole. Senere ble studier i musikkteknologi på Noroff, mens hun sang og skrev på fritiden, og musikerdrømmen vokste i magen.

Nye perspektiver

Men da hun en dag i 2007 satt på en kafé i Bergen og leste i avisen om Tine Andreassen som drev et barnesenter i et fattigstrøk ved Sao Paolo i Brasil, kontaktet hun henne og spurte om å få jobbe der. Det fikk hun.

— Man får litt perspektiv av sånt, fastslår Sheila Simmenes.

Hun lærte seg portugisisk etter ankomst, og i frihelgene streifet hun rundt for å praktisere språket. Da hun en slik helg kom i snakk med noen hippier som solgte smykker på et marked, resulterte det i en invitasjon til et maracatu-treff. Fra det heftige rytme-arrangementet ble hun virvlet videre til en ny konsert, og endte før hun visste ordet av det opp på en strand med en gjeng brasilianske musikere som ikke kunne ett ord engelsk.

Der satt en vakker mann og spilte gitar. Sheila begynte å improvisere over det han spilte, og dagen etter sto hun på scenen og sang sammen med reggaebandet på en strandklubb i Brasil.

— Det var helt fantastisk å stå der og se ut over det glitrende havet og alle menneskene som danset.

— Det virker som om nye ting skjer i livet ditt ganske fort?

— Ting skjer hvis du lar det skje. Det er alt for lett å takke nei, sier Sheila, som raskt takket ja både til å bli kjæreste med den vakre gitaristen og vokalisten i bandet A tropa.

Brå slutt

Det resulterte i halvannet års turneer og konsertvirksomhet, men én dag var det slutt:

— Det dukket opp to menn i dress fra Sao Paolo som ville signere bandet. Men de ønsket et rent gutteband og ville ha ut den kvinnelige vokalisten, sier Sheila, og fastslår uten å nøle:

— Det er noe av det tyngste jeg har vært igjennom!

Ikke bare ble hun kastet ut fra bandet, det ble også slutt med kjæresten, og i 2009 returnerte hun til Bergen. Men da hadde hun bestemt seg for at det var musikk hun skulle satse på, og havnet snart i Kristiansand der hun tok fatt på studier ved Ansgarskolen.

— Hvordan gikk det til?

— Jeg gikk inn på restplass.no og fant en ledig studieplass. Jeg følte meg litt som ulv i fåreklær ettersom jeg ikke er personlig kristen, men jeg trivdes veldig godt, smiler hun.

Ansgar Teologiske Høyskole har faktisk også musikkstudier på programmet, og Sheila gjennomførte det første året, men gav seg i løpet av det andre. Parallelt med studiene pleiet hun nemlig også sitt eget soloprosjekt SHE med en blanding av soul, jazz, hiphop, reggae og pop på repertoaret. Det innbar mye styr, og ikke alt gikk på skinner, selv om hun også rakk å reise til bransjetreffet Popkomm i Berlin for å dyrke en egenskap hun er flink til også her hjemme: Bygge nettverk.

— Det ble litt mye en stund. Jeg slet fortsatt med følelsen av å ha blitt dumpet, og hadde mye jeg følte jeg måtte bevise og prestere. Motivasjonen forsvant. Derfor tok jeg en pause, gikk turer, drakk mye te og skrev musikk, forklarer hun.

Ny start

Men pausen varte ikke lenger enn at hun i desember i fjor ga ut en juleplate med bandet Love Exit Orchestra der hun samarbeider med krefter fra musikkmiljøet på UiA, og i vinter stakk hun til Brasil igjen for å turnere med SHE. Og nok en gang banket kjærligheten på døren, men den forsvant en vakker dag i mai. Og ikke før var den forsvunnet, så ringte de fra Kilden og spurte om hun kunne hjelpe til med sommerkonsertene.

— Dagen etter, faktisk, sier Sheila – som heller ikke denne gangen takket nei til å la ting skje.

En del av grunnlaget hadde hun riktignok lagt selv, for eksempel ved at hun i vår tok halvårsstudium i musikkartistutvikling, og ved sin iherdige nettverksbygging i ulike deler av musikkmiljøet.

Derfor har de 31 gratiskonsertene i Kildens foajé spent over et stort register av ulike sjangre, og nå håper Sheila at hun som bookingkonsulent i høst kan bidra til at flere trekker til Silokaia både som publikummere og artister:

— Jeg håper jeg kan fungere som brobygger mellom musikkmiljøet i byen og Kilden, sier hun.

Morgenbladets kunstkritiker Tommy Olsson fastslo i går at Kristiansand er på vei til å bli det hippste stedet på planeten. Og Sheila Simmenes har til sin egen overraskelse ingen planer om å forlate byen nå.

— Det er mye som skjer her nå. Musikkmiljøet er sterkere og mer samlet, og byen er blitt mer attraktiv, sier hun, og gir Sørlandets hovedstad følgende attest:

— Kristiansand er treig, varm og bedagelig, og legger sine klisne armer rundt deg som søt honning. Før du vet ordet av det, er du stuck.

Sheila Simmens:

27 år, født og oppvokst i Bergen, bor i Kristiansand

Utdannet ved Bergen Yrkesskole, studier ved Ansgar Teologiske Høgskole, fjernstudium i musikkartiskutvikling ved Universitetet i Tromsø, kurs i internasjonal kommunikasjon og samhandling ved UiA

Har soloprosjektet SHE, og er vokalist i Love Exit Orchestra som i høst kommer med ny plate

Aktuell: Prosjektleder for Sommer i Kilden, nyansatt som konsulent ved Kildens kulturhusdrift.

Må ha:

Tekopp-tid

Bøker

Gode samtaler med gode venner

Kan klare meg uten:

TV

Tisdklemma

A4-livet