Tror på et løft

kjetil nordhus.jpg Foto: Tore André Baardsen

— Kanskje vil regjeringsskiftet bety et løft for det vi holder på med, selv om jeg ikke tror vi vil merke ekstremt stor forskjell. Høyre har vært et parti som både lokalt og nasjonalt har verdsatt den typen arbeid vi gjør i Sørf. Lokalt tenker jeg på hvordan Høyre var for noen år siden, presiserer Sørf-leder Kjetil Nordhus med adresse til det konservative flertallet i Kristiansand bystyre.Han tror imidlertid ikke Høyre nasjonalt vil legge seg på samme linje som Høyre lokalt har gjort de siste årene.

— For Sørfs del tror jeg regjeringsskiftet kan være positivt. Vi arbeider jo med næringsutvikling innenfor musikkfeltet, og å støtte næringsutvikling er jo ikke fremmede tanker for høyrepolitikere, sier Nordhus.

Sørnorsk-sjefen fornøyd med valget

kirsten bonnén rask.jpg Foto: Tore André Baardsen

Den danske lederen for Sørnorsk filmsenter ser en mulighet for økt filmstøtte ved en borgerlig regjering.

— Det kommer an på hvem som blir kulturminister. Vi har fått signaler fra Høyre om at de vil gi mer midler til regionene, og de er bra. Høyre ønsker mer desentralisering av midler og makt, og det bør bety mer penger til filmsentrene. Det kan vi være glade for, for det har vi bruk for, sier Bonnén Rask.

— Hvem bør bli kulturminister?

— Vi hadde et positivt møte med Olemic Thommessen fra Høyre da han var her. Det er ikke dårlig for oss om han blir kulturminister, men det er ikke vi som bestemmer, sier hun.

Vil ha Skei Grande som kulturminister

anne kristin undlien.jpg Foto: Tore André Baardsen

Biblioteksjef Anne Kristin Undlien håper Venstre blir med i regjeringen.— Nå har jeg vært biblioteksjef lenge, og har forholdt meg til både Arbeiderparti- og Høyre-styre lokalt i Kristiansand, og arbeidsbetingelsene har ikke blitt forandret veldig. Biblioteket er i hovedsak finansiert lokalt, men vi får noen statlige midler, sier Undlien, biblioteksjef ved Kristiansand folkebibliotek.

— Både Arbeiderpartiet og Høyre er opptatt av kultur, men nå får vi inn Frp som et usikkerhetsmoment. Jeg er glad for Kristelig Folkeparti og Venstre, for det er behov for noen som drar andre veien. Venstre la jo inn en milliard til bibliotekene i sitt budsjett, sier hun.

— Hvem bør bli kulturminister?

— Trine Skei Grande ville blitt en bra kulturminister, sier hun.

- Ingen dramatiske konsekvenser

Cecilie NissenIMG_0870.jpg Foto: Mai Linn Opseth Tronstad

— Jeg tror ikke Fremskrittpartiet vil prioritere kulturkutt når de går i regjeringsforhandlinger, så jeg ser ikke for meg noen dramatiske konsekvenser.Det sier Cecilie Nissen som både er leder av Kristiansand Kunsthall og lokalpolitiker for Venstre.

At partiet hennes kan komme til å styre med Frp som har lagt opp til kutt på 1,5 milliarder på kulturbudsjettet, bekymrer henne ikke så mye:

— Jeg tror det er andre ting de vil kjempe mer for, sier Nissen. Hun beklager styrkeforholdet mellom sentrumspartiene og Frp, og understreker at regjeringskonstellasjonen langt fra er klar ennå:

— Det er fortsatt superspennende, og vi kan se for oss flere løsninger, sier hun - og håper det er Høyre og Venstres kulturpolitikk som blir den rådende.

— Kulturløftet 3 vil da føres i mål, det er jo i hovedsak bygget på borgerlig kulturpolitikk. Forskjellen blir litt mindre sentralstyring i form av "år" som "Ivar Aasen år" og andre markeringer, og større vekt på lokal kultur, mener hun.

— For kunsthallens del kan jo det bli positivt, legger hun til.

Og forslaget til kulturminister er klart:

— Trine Schei Grande, sier hun, og viser til sin egen partileder som satt i familie- og kulturkomiteen i forrige stortingsperiode.

— Det hadde vært kjempegøy! Hun er en person som både har greie på kultur og som tør å si ifra!

- Utydelig hva de vil

Harald Solberg Foto: Guri Dahl

— Jeg registrer at de seriøse tankene omkring den delen av kulturpolitikken som tar for seg samtidskunsten har vært helt utelatt fra valgkampen, sier direktør Harald Solberg ved Bomuldsfabriken Kunsthall i Arendal.- Bortsett fra de grønne, er det ingen som har snakket om annet enn massekultur, og jeg synes det er veldig utydelig hva slags politikk de borgerlige vil føre. Det er for eksempel stort sprik mellom Høyre og Frp, sier han.

— Jeg synes Arbeiderpartiet har gjort en veldig god jobb med sitt mål om å nå én prosent av statsbudsjettet til kultur. Vi visste hva vi hadde, men vet ikke hva vi får. Da det ble regimebytte i Arendal med overgang til en koalisjon av Høyre, KrF og Frp, medførte det kutt med en gang.

Jeg er spent på hva skiftet får å si for det totale bildet for samtidskunsten på nasjonalt plan, men det er først når de legger fram sitt første budsjett vi vil se hva det rent konkret innebærer, sier Solberg.

Ministerkandidater har han ikke på stående fot:

— Jeg ser mange spekulerer i Høyres Olemic Thommessen, men jeg kjenner for dårlig til de som eventuelt er aktuelle. Jeg har vært veldig fornøyd med Hadia Tajik, sier Harald Solberg.