— Jeg blir lykkelig av å være her. Dette stedet er helt i min ånd, sier Helene Bøksle noen minutter før hun stiller seg foran prekestolen i bedehuset og synger noen klassiske sørlandsviser, og noen av sine klassiske egne.

Vi er på Landøy utenfor Mandal. Det er atten hus på øya. Noen sauer breker for å ønske folk velkommen. Eller for å jage dem vekk, hva vet vi.

Noen vil kalle det ekte idyll. Åpne landskap, sol, sørlandsk sommer. Langt unna trange gater og mas.

— Jeg savner dette, sier Bøksle, som har bosted i Oslo, men opprinnelig kommer fra Frydnes rett borti hogget.

— Man synger på mange slags arenaer, men det er slike steder man alltid kommer tilbake til. Og jeg må si jeg foretrekker dette fremfor hvilket som helst kulturhus. For det ligger så mye i veggene. Og jeg liker at folk legger litt arbeid i å komme seg ut hit. Jeg blir rørt over at dette er såpass viktig for folk.

- Dette stedet er helt i min ånd, sier utflyttede Helene Bøksle, som savner den sørlandske sommeren. Foto: Kjartan Bjelland

Tok sjansen

Det er Steinar Støle som har hentet den sørlandske gullstrupen hit. Han har hus på Landøy og et nært forhold til stedet. Han sier han lenge har drømt om å få Bøksle til å holde konsert på øya.

— Jeg kan ikke tenke meg noen som passer bedre her. Hun er veldig sørlandsk og dessuten oppvokst bare noen få sjektelengder bortenfor her. Og så er jeg jo en stor fan av musikken hennes, forteller han.

Støle kjente ikke Bøksle fra tidligere, og han har aldri arrangert konserter, men han tok sjansen likevel. Det tok henne kort tid å svare ja.

— Vi har også begynt å snakke om at dette kan bli en årlig tradisjon. Dette hadde jo vært fantastisk, sier han.

Og Bøksle samtykker.

— Det er rørende at han ikke bare tenker at her hadde det vært fint om jeg kunne spille, men han gjør noe med det også. Han ringer og spør. Det er veldig fint. Og ja, kanskje kan dette bli en årlig event, sier hun.

Det er viktig å holde uvedkommende unna konsertlokalet. Arrangør Steinar Støles ti år gamle sønn Emil har fanget en mus.  Foto: Kjartan Bjelland

Formidling

Bøksle gjorde to konserter fredag. På den første var det i overkant av 100 mennesker. Og artisten selv blir stadig mer opptatt av at en konsert skal inneholde mer enn sang.

— Jeg føler mer og mer det er det som driver meg, søken etter hva jeg skal fortelle. Før var kanskje målet å synge «riktig», nå handler det mer om formidling. Det musikalske er en forlengelse av det budskapet man ønsker å fortelle. Hvis jeg kan bruke sangen til noe mer, så blir det også enda mer meningsfylt for meg å reise rundt med disse sangene, forklarer hun. Og legger til at budskapet ofte kommer bedre frem med nakne arrangementer.

— Mye musikk i dag blir pakket inn i staffasje og tykt innpakningspapir, jeg liker å ta det «back to basics». Det krever mer av stemmen hvis man våger å stå alene, sier Bøksle, som kun hadde med seg pianist Oddbjørn Stakkeland fredag.