Fædrelandsvennens helgemagasin God helg hadde i begynnelsen av april en sak på storfilmer med bibelske motiver som ikke ville bli satt opp på norske kinoer.

— Etter det fikk vi masse henvendelser om hvorfor vi ikke kunne sette opp disse filmene, forteller avtroppende kinodirektør Petter Benestad.

Suksess med kristen julefilm

I "Heaven is for Real" spiller Oscar-nominerte Greg Kinnear pastoren Todd Burpo, som opplever at sønnen Colton (Connor Corum) har vært i himmelen og blant annet møtt sin døde oldefar og sin ufødte søster. Foto: Allen Fraser

Filmene det gjaldt var blant annet «Heaven is for Real» og «Son of God», som begge har hatt premiere på kino i USA og vært blant de mest sette filmene i flere uker etter premierene.

— Vi er veldig interesserte i å sette opp disse filmene i sommer. Da skal det være en del kristne stevner på Sørlandet, og vi tenker å knytte det opp mot det, forteller Benestad.

Grunnen til at Benestad er så lysten på å sette opp filmene, er erfaringene etter at de viste den kristne amerikanske julefilmen «The Christmas Candle» før jul i fjor. Det som først kun var tenkt som én enkelt visning, ble til fire fulle kinosaler.

— Det var veldig interesse for «The Christmas Candle» før jul i fjor, og ekstraforestillingene ble utsolgt etter hvert som vi satte dem opp, sier kinodirektøren.

Verdens største distributør

Det var ekteparet Elizabeth og Robert Muren (som i helga satte opp to fullsatte forestillinger av «The Covenant» i Kilden) som sørget for norsk kinodistribusjon av «The Christmas Candle». De fikk en visning på Hamar kino, i tillegg til de fire i Kristiansand, og til jul i år satser de på distribusjon over resten av landet.— United International Pictures (UIP), som er verdens største distributør utenfor USA, hørte hva som hadde skjedd i Kristiansand. De tok kontakt med oss, og lurte på om vi ville være med å markedsføre «Heaven is for Real» i Norge, sier Elizabeth Muren.

Petter Benestad har fått forespørsler om å sette opp kristne filmer på kino. Foto: Kjartan Bjelland

— Etter publikumshenvendelsene begynte vi å undersøke hvem som hadde rettighetene til filmene i Norge. Da fant vi ut at ekteparet Muren også jobbet med det. Både Kim (Skarning Andersen, ny kinodirektør, red.anm.), sier Benestad, som tror sørvestlandet kanskje har et større marked for denne type filmer enn landet generelt.

Kassasuksesser

«Heaven is for Real» bygger på bestselgerboka med samme tittel, som i over to år ukentlig var på bestselgerlista i New York Times. Boka er også utgitt i Norge under tittelen «Himmelen er på or'ntli», og over 28.000 eksemplarer er solgt. Boka er skrevet etter en sann historie om en pastorsønn som etter en stor operasjon forteller at han var en snarvisitt i himmelen da legene reddet livet hans på sykehuset. Filmen har spilt inn over 75 millioner dollar bare på de første tre ukene i USA.

«Son of God» forteller historien om Jesus, og den har spilt inn omtrent 60 millioner dollar siden premieren i mars.

— Vi holder på å signere en kontrakt med UIP nå, og satser på å vise filmene på Sørlandet i juni og juli, sier Muren.

Senere i år har de kristne filmene «Left Behind» og «Exodus: Gods and Kings» premiere i USA. Det er foreløpig usikkert om de blir distribuert i Norge.