— Jeg må si at jeg hoppet i stolen da jeg så denne retretten, sa styremedlem Tobias Oftedal på tirsdagens styremøte i Vest-Agder-museet. Der brukte styret en time på å lufte reaksjoner på den plutselige kuvendingen i spørsmålet om hvor museet skal ligge i fremtiden.

Mandag ble det nemlig offentlig kjent at rådmannen i Kristiansand og fylkesrådmannen i Vest-Agder nå går mot planene om flytting av museets utendørsutstilling fra Kongsgård til Odderøya. Dette til tross for at dette ble vedtatt av Kristiansand bystyre for seks år siden.

Så ingen argumenter

Snuoperasjonen framkommer i et høringsutkast som skal behandles av bystyret 9. april. Her foreslås det å utrede plasseringen av ny formidlingsbygning på nytt, mens "Kongsgård opprettholdes og videreutvikles som klassisk friluftsmuseum og etablert besøksmål".

— Jeg lurer veldig på hva slags krefter som ligger bak dette. Jeg ser ingen argumenter for å snu, sa styremedlem Harald Sødal.

— Det forrige vedtaket var mye mer grundig utredet enn dette er, og jeg kan ikke se at det har kommet inn noen nye argumenter eller forutsetninger, sa styremedlem Åse Marie Bue. Hun var den som talte sterkest mot å snu.Til stede var også kulturdirektør Stein Tore Sorthe fra Kristiansand kommune, og fylkeskonservator Frans Arne Stylegar. Det er disse som har utarbeidet høringsutkastet som nå foreligger.

Ingen agenda

— Flyttingen av friluftsmuseet har ikke hatt den fremdriften man har ønsket seg. Når en ikke har fått resultater så langt, er det på tide å tenke nytt. Det ligger ingen skjult agenda bak dette, forsikret Sorthe.

— Forfallet blant bygningene på Kongsgård er forferdelig, og det må settes inn tiltak på kort sikt. Jeg tror det er et blindspor å sette Setesdalstunet på Odderøya sa Stylegar.

Haster

Kommunen vedtok i 2011 å flytte Vest-Agder-museet i en tretrinnsprosess, og det første trinnet med aktivitetsbygg i Nodeviga er allerede prosjektert. På styremøtet tirsdag framgikk det at fylkeskommunen vegrer seg mot å bruke penger på dette før det er inkorporert i det Stylegar kalte en "overordnet tenkning". Derfor haster det altså å få bystyret i Kristiansand til å ta stilling i saken allerede i april.

— Jeg har hele tiden savnet museumsfaglig tenkning i disse flytteplanene. Her har mye handlet om byutvikling. Jeg synes museet på Kongsgård er et fint museum, sa Stylegar. Han fikk støtte av Toril Runden som var det eneste styremedlemmet som likte forslaget om å snu.

Museumsfaglig

— Jeg har hele tiden ment at utendørsmuseet bør ligge på Kongsgård. Og det er i alle fall ikke noe poeng å diskutere hvor det skal ligge før vi har fått etablert hvor formidlingsbygningen skal være, sa Runden.

— Min museumsfaglige begrunnelse er at det blir langt flere som får se det hvis det står på Odderøya, sa Sødal.

Men noen konklusjon kom styret ikke fram til. Mot Toril Rundens stemme ble det vedtatt å få utredet blant annet de økonomiske sidene ved de ulike alternativene før man tar stilling.

Overrasket Frp

— Vi visste ikke at dette kom fra rådmannen, sier Tor Utsogn (Frp). Selv om han tilhører et parti med tydelig motstand mot museumsflytting, kommer det helt overraskende på ham at rådmann og fylkesrådmann nå foreslår det samme.

— Jeg trodde ærlig talt det var styret i museet som hadde foreslått dette, men vi er naturligvis glade for det. Vi i Frp lurer på hvem som skulle finansiert en flytting. Dessuten er vi i tvil om det er en god ide å flytte bygninger og gjenstander fra innlandet til et kystklima. For det tredje tviler vi på om inntjeningen på et museum på Odderøya ville vært god nok til å finansiere flyttingen, sier Utsogn.

Mette Gundersen (Ap) kjente heller ikke til snuforslaget på forhånd, men hilser det velkomment:

— Det er absolutt interessant å se på dette på nytt. Vi har gått langt i å antyde at vi vil se på alternativer, men det er delte meninger i partiet om dette, sier Gundersen.