Charter-Svein skal lese dikt på kosefesten. Her koser han med Linni Meister ved en tidligere anledning. Foto: Poppe, Cornelius

— Vi blir sittende mye i våre egne huler. Jeg synes det er positivt hvis vi kan møtes for å lære å være nær hverandre på denne måten, uten at det trenger å bli noe seksuelt ut av det, sier Svein Østvik. Mannen som er best kjent som «Charter-Svein» etter en rekke TV-opptredener, har takket ja til å stille på Protestfestivalens cuddle party 12. september.

Olle Bjerkås har arrangert tre cuddle parties med godt oppmøte i Gøteborg.

Det skal være første gang en slik «kosefest» arrangeres i Norge. Ideen er at mennesker som ellers ikke lett får fysisk kontakt med andre skal kunne gi hverandre hudkontakt og fysisk berøring. Dette skal gi bedre selvtillit, bedre humør og generelt bedre helse.

Psykiatrien

— Jeg kjente ikke til Protestfestivalen fra før, men synes den hørtes ut som et bra tiltak. Vi trenger litt protest i samfunnet vårt. På cuddle partyet skal jeg si noen ord, og dessuten lese fra diktsamlingen jeg jobber med. Den har tema fra arbeidet mitt innen psykiatrien, og jeg tror det kan passe godt inn i sammenhengen med cuddle party, sier Svein Østvik.

— Har du tenkt å delta selv?

— Ja, hvorfor ikke. Men det er bare hvis jeg får lov altså, sier han.

Aper og hunder

Det er svenske Olle Bjerkås som skal være «festgeneral» for kosefesten på Havana 12. september.

— Berøringen og det fysiske kroppsspråket er noe vi har glemt i de siste århundrene. Du trenger bare å se på hvordan for eksempel katter, hunder eller aper ter seg når det gjelder ikke-seksuell kroppskontakt, sier Olle Bjerkås.

— Vi kjenner ikke til at det har vært utført noen slike parties i Norge, i alle fall ikke i regi av det offisielle cuddleparty.com, sier Bjerkås. Denne organisasjonen organiserer kosefester i en rekke land, og på hjemmesiden kan man søke opp tilretteleggere alt ettersom hvor man ønsker å arrangere.

Godt oppmøte

Det er halvannet år siden Bjerkås tok kurset som gjorde ham til godkjent «fasilitator» for cuddleparies.

— Jeg har jobbet med fysisk kommunikasjon tidligere også. Kurset foregikk i USA, men jeg tok det hjemmefra via Skype. Siden har jeg arrangert tre cuddle parties for tjue mennesker hver gang her i Gøteborg.

— Er det ikke vanskelig å få sjenerte skandinaver til å kose med vilt fremmede mennesker?

— Ikke i det hele tatt. Det har gått veldig fint. Tilbakemeldingene etterpå har vært veldig gode.

Klærne på

— Hvem kommer til disse festene?

— Folk fra alle samfunnslag, og av begge kjønn. Det har vært halvt om halvt med menn og kvinner, sier Bjerkås.

— Hvordan foregår et cuddle party?

— Vi begynner med en 45 minutter lang introduksjon der jeg går gjennom reglene. Klærne skal beholdes på, og du må be om å berøre og få et verbalt samtykke før du kan ta på noen. Så øver vi oss på å si nei, slik at man ikke skal være redd for det. Siden er det «free styling» der deltagerne kommer i kontakt med hverandre.

— Du mener mingling?

— Ja, presis. Og til slutt har vi en felles avslutning før vi mottar feedback fra deltagerne.

— Du mener at alle ligger i en haug på gulvet?

— Ja, det kan veldig godt hende. Det pleier å ende slik, sier Olle Bjerkås.

— Hvor lenge varer et cuddle party?

— Tre timer. Og folk sier etterpå at tida gikk veldig fort.