Mens restauranter og konserter blir fylt til randen, sliter flere gallerier og museer langs sørlandskysten med besøkstall.

— I år har det vært jevnt dårlig. Noen dager er det helt kriminelt dårlige tall, med 50 besøkende. Vi har hatt 2750 mennesker på besøk i juli. Men fjorårets sommer var dårligere, sier daglig leder på Kristiansand Kanonmuseum på Møvig, Arild Andersen.

På en god dag med riktig vær, har de rundt 170 besøkende.

— En god dag er en overskyet dag. Men det er vanskelig å lokke folk til et kanonmuseum på sommeren, forteller Andersen.

Agder Naturmuseum og Botanisk Hage er moderat fornøyd.

— Det er jo strandvær for tiden, så det er kanskje ikke tiden for museumsbesøk. Vi har rundt 70 besøkende på en god dag, og rundt 20 på en dårlig, sier konsulent i Agder Naturmuseum, Asbjørn Lie.

Heldig med beliggenhet

Kristiansand Kunsthall bruker å være stengt på sommeren, grunnet økonomiske årsaker. I år holder de åpent på grunn av en utstilling som ble finansiert eksternt.

Cecilie Nissen, daglig leder på Kristiansand Kunsthall, er fornøyd med at det har kommet 1000 besøkende på utstillingen i sommer. Foto: Kjartan Bjelland

— Vi har hatt jevnt med besøk hele sommeren, så vi er veldig fornøyd med 1000 besøkende hittil i juli, sier leder i Kristiansand Kunsthall, Cecilie Nissen.Men hun tror også beliggenhet kan virke inn positivt.

— Det er en naturlig strøm med mennesker rundt hallen, noe som er en fordel, sier Nissen.

Konservator hos SKMU, Karl Olav Segrov Mortensen, synes besøkstallene har vært fine i sommer. Solværet hindrer de store massene fra å besøke museet, men ødelegger ikke for statistikken.

— Vi merker at det kommer lite folk når solen skinner sterkest, men utover ettermiddagen kommer folk, spesielt til Barnemuseet, sier Mortensen.

Positivt med cruiseturister

Også Vest-Agder Museet opplever en generelt dårlig sommer.

— Inntrykket mitt er at bymuseene i Flekkefjord og Mandal går dårlig. Det gjør også friluftsmuseet Kongsgård i Kristiansand, sier direktør i Vest-Agder-museet, John Olsen.

Men Setesdalsbanen tiltrekker flere besøkende gjennom hele sommeren.

— Her har det vært bra med besøkende siden starten av sommeren, sier Olsen.

Flere cruiseskip har lagt til havn i Kristiansand i sommer, noe Olsen ser på som positivt.

— Selv om besøkstallene generelt sett er dårlig på sommeren, har det vært et oppsving i turistbesøk. Det er på grunn av alle cruiseskipene som legger til i Kristiansand, sier Olsen.

God interesse i Grimstad

I Grimstad er det god interesse for museumsbesøk på sommeren.

— Det har vært en god sommer for både Ibsen-, Hagebruks- og Sjøfartsmuseet her i Grimstad. Vi er storfornøyde med at det har vært en jevn tilstrømning av besøkende, i motsetning til i fjor, sier Vivian Stølen, arrangementansvarlig for Grimstad Museer.

I Arendal merkes solskinnsværet for Bomuldsfabrikkens besøkstall.

— Det er litt mindre besøkende enn i fjor på grunn av været. Folk vil heller være på stranda enn å besøke et galleri, sier direktør Harald Solberg.