— Dette er meningsfull bruk av kultur, sier prosjektleder Kristian Landmark.

I 2012 var han med å starte opp Kulturalliansen. Målet var å bruke kultur og kunstneriske uttrykk for at folk skulle få det bedre i livet. Blant annet personer med bakgrunn fra rus og psykisk helsevern. Planen var

allerede da at det skulle ende opp i en stor teaterforestilling, basert på deltakernes eget materiale, ført i pennen av Landmark.

Nå blir det en realitet. «Maskefall» fikk 503.000 kroner under årets tildeling fra Extrastiftelsen.

— Målet er en premiere på Kilden våren 2016, sier Landmark.

Tverrfaglig samarbeid

Dette er en brukergruppe som vanligvis ikke blir hørt.

Leif-Roar Kalleberg

Prosjektet er et samarbeid mellom flere instanser i Kristiansand kommune, organisasjonen Mental Helse, Landsforeningen for pårørende innen psykisk helse (LPP) og A-Larm (bruker- og pårørendeorganisasjon innen rusfeltet). Landmark er prosjektleder, og fram til nå har styringsgruppen gjennomført et forprosjekt. På nyåret går arbeidet videre til neste, og da er planen å trekke til seg enda flere profesjonelle kunstnere.

— Vi trenger folk til å lede grupper innenfor musikk, sang, scenografi og så videre. Totalt blir det mellom fem og ti profesjonelle kunstnere involvert, sier Landmark, og legger til at med ansatte og brukere i de ulike organisasjonene vil omlag 100 personer være involvert i forestillingen.- Et slikt samarbeid er ikke tilfellet så mange andre steder, forteller Landmark.

Betyr mye for brukerne

«Maskefall» er ifølge prosjektbeskrivelsen «et prosjekt som skal gi deltakerne selvtillit og stolthet, og være en arena for åpenhet, mestring og samarbeid». Samarbeidsorganisasjonene mener prosjektet er unikt, og vil bety mye for brukerne.

— Noe av det viktigste her, er at dette er en brukergruppe som vanligvis ikke blir hørt. Dette tar teateret tilbake røttene, slik det var da narrene opptrådte hos kongene. De harselerte med ulike ting. Og her er prosessen like viktig som historien. Brukerne er med hele veien, sier Leif-Roar Kalleberg, avdelingsleder ved Energiverket, et aktivitetssenter i regi av Kristiansand kommune.

Dette er en sunn måte å skape åpenhet rundt problematikken.

Kristian Landmark

— Det er mange flinke folk rundt på de forskjellige sentrene. Og det inkluderer både kommunen og frivillige organisasjoner, sier Anna Kalczuk ved Fritidsetaten Øst i Kristiansand kommune.

— Mental Helse har fokus på kultur i år. Man kan fort bli deprimert om man ikke tør å synge eller danse, når det er det man egentlig vil, sier Hilde Regevik i Mental Helse.

Åpenhet

Det har vært gjort forsøk på å gjøre det mer naturlig å snakke om problemer rundt rus og psykisk helse. Landmark håper teaterprosjektet kan bidra.

— Dette er en sunn måte å skape åpenhet rundt problematikken, og hjelpe å rive ned muren. Det finnes folk som ikke går på Kilden, fordi de ikke føler seg fine nok. Dette prosjektet kan generere selvtillit til mange.