— Jeg er veldig forundret. Det har bare vært positivitet rundt dette prosjektet hele veien, så dette er synd, sier Anna Berthelsen. Kunstneren har fått pålegg av kulturstyret om å endre navnet på prosjektet Slow Bridge til en norsk tittel.

Slow Bridge fikk forrige måned innvilget inntil 800.000 kroner av Cultiva. Ideen er at tusenvis av barn og ungdom i alderen 0 til 16 år skal dekorere hver sin speilflis som så skal festes på brua til Odderøya. Kunstverket er tenkt som en permanent installasjon.

— Vi har 1200 påmeldte til nå. Vi ønsker oss minst 5.000 og vi har plass til 15.000, sier Berthelsen. Flisene skal være montert til åpningen av Tall Ships Races-uka 25. juli, og kulturstyret godkjente tidligere i høst at byens offentlige rom brukes til dette. Samtidig stiller altså politikerne som vilkår at prosjektet får et norsk navn, og kulturstyrets eget forslag er altså «Brua vår».

Høyre og Rødt enige

I samarbeid med Cultiva Express har Berthelsen påklaget vedtaket, en klage som ble behandlet i kulturstyremøtet sist onsdag. Klagen ble avslått med seks mot tre stemmer.

— Det var vi to i Høyre og Rødts representant som stemte for at hun skulle få bruke Slow Bridge-navnet likevel. Jeg er ganske forundret over vedtaket, sier kulturstyreleder Randi Haukom (H).

Ingrid Wisløff Jæger (Ap) tilhørte flertallet som krever norsk tittel:

— Det er en tiltagende trend at engelsk brukes overalt, og vi ser ikke noen grunn til at dette skulle hete Slow Bridge. Dette handler om barn fra barnehagealder og opp til 16 år, og det er også et argument for å bruke en norsk tittel, sier Jæger.

Norsk kunstverk - norsk navn

- Er det politikeres oppgave å regulere kunst?

— Vi regulerer ikke kunstverket. Det er språket vi er opptatt av.

- Er ikke tittelen på et kunstverk en del av kunstverket?

— Jo, det kan du kanskje muligens si. Men vi synes at et norsk kunstverk bør ha et norsk navn, sier Ingrid Wisløff Jæger.

I et tilleggsvedtak bestemte kulturstyret seg for å be formannskapet ta prinsipiell stilling til det man mener er en økende bruk av engelsk.

— Vi har bedt formannskapet sette ned en gruppe som skal arbeide med denne problemstillingen, opplyser Harald Sødal (KrF).

«Ofte fint med norsk«

Kulturstyret har dessuten videresendt saken om Slow Bridge-navnet til vurdering i formannskapet.

Imens spekulerer Anna Berthelsen på hva hun skal gjøre:

— Jeg har jobbet med slow-begrepet i fem store prosjekter, og det har blitt en signatur for arbeidet mitt. Første gang var under Tall Ships Races i 2010. Da var 750 barnehagebarn involvert i «Small Ships Races» under prosjektnavnet Slow Time. Det var aldri noen diskusjon rundt dette da. Og det er ofte fint med norske navn, men av og til må man tenke litt større. Kristiansand har jo tradisjonelt vært en by som er åpen mot verden, og særlig i forbindelse med Tall Ships Races er det riktig å bruke et navn som blir forstått også utenfor Norge, mener Berthelsen.