The Cove vant Oscar innen kategorien BEST DOCUMENTARY FEATURE 2010 og har oppnådd hele 8,5 poeng på filmnettstedet imdb.com. Filmen største svakhet er at den garantert ikke får deg i julestemning.

The Cove er laget av amerikanske aktivister. De har som mål å få dokumentert den groteske nedslaktingen av delfiner som foregår i den lille og tilsynelatende fredlige byen Taiji i Japan. Filmen starter med noe som kan minne om en militæraksjon hvor våpnene er byttet ut med store mengde avansert kamerautstyr. En av aktivistene gjør det tydelig at de egentlig ville gjøre opptakene åpenlyst og lovlig, men det lot seg ikke gjør.

Fiskerne som lever av nedslaktingen av delfiner ønsker naturligvis ikke å bli filmet, og i samarbeid med blant annet politiet og myndigheter gjør de så godt de kan for å hindre kamerateamet. The Cove er spennende fortalt og kan langt på vei beskrives som et stykke gravende journalistikk. Men som journalistisk håndverk kan filmen imidlertid klandres for å være dårlig balansert, og vektlegger alt for ensidig aktivistenes patos og synspunkter.

”Flipper was smiling on the outside but crying on the innside” . Hovedpersonen Richard O'Barry er ironisk nok kjent fra tv-serien Flipper, men er i ettertid blitt en aktivist som kjemper for å hjelpe delfinene. Man må være hardhudet om man ikke lar seg rive med av det bildet han tegner av delfiner som unormalt intelligente skapninger. At delfinen også sies å være en menneskevenn som til stadighet redder mennesker i nød, gjør nedslaktingen enda mer ubehagelig å se på.

Filmens styrke er at filmteamet faktisk får dokumentert en særdeles lyssky næring som på grotesk vis slakter ned mange tusen delfiner hvert år. At Norge driver med hvalfangst, burde gjøre denne dokumentaren ekstra aktuell, og samtidig gi oss et lite stikk av dårlig samvittighet.

Kort fortalt er The Cove en film som virkelig får julestemninga ned i kjelleren. Filmen er imidlertid drivende godt fortalt, og man behøver på ingen måte å være medlem i Natur og ungdom for å like den. The Cove kan legges under juletreet, men jeg anbefaler at du drøyer til over nyttår med å sette den i DVD-spilleren. Fra og med 1. desember kan den kjøpes på DVD i Norge.

"The Cove"

(USA 2009)

Regi: Louie Psihoyos

Lengde: 92 min

Aktuell: Vant Oscar-nominert i kategorien ”BEST DOCUMENTARY FEATURE” 2010. DVD-release i Norge 1. desember 2010.