Skuespiller Rolf Kristian Larsen langer i dagens utgave av Dagbladet ut mot homofordommer av alle slag. Bakgrunnen er utsagnet fra Rosenborg BKs midtstopper Alejandro Lago om at han skulle stanse Valencias «homsete» angripere. Larsen, som er kjent for sin rolle i «Mannen som elsket Yngve», er opptatt av fotball, men mener at idretten har en lang vei å gå i forhold til holdninger til homofili.

– Dessverre er fotballen i steinalderen når det kommer til å elske Yngve — eller andre menn som elsker menn, skriver Larsen i sitt innlegg i Dagbladet.

RBK

At Rosenborg i etterkant beklaget Lagos uttalelse, og skyldte på en oversettelsesfeil faller ikke i god jord hos Larsen.

«Å beklage til Valencia er som å si at det er forferdelig å bli kalt homo, og forferdelig å være homo», skriver Larsen.

Larsen minner også om Frode Olsens utsagn om at det var greit å kalle folk «homo og sånne ting», og mener at Olsen med dette legitimerer bruken av ordet «homo» som skjellsord. Olsen kom med sin uttalelse på TV2 Zebra i begynnelsen av november, og bakgrunnen var at Aalesunds fans kalte Bjørn Helge Riise for «sønn av en hore».

– Slik vil vi ikke ha på norske fotballbaner. Jeg synes det er greit når det ropes homo og sånne ting, sa Olsen.

Olsen måtte tåle kraftig kritikk fra Landsforeningen for lesbiske og homofile (LLH) i Rogaland, og leder Arve Andersen mente at fotballen er i bakevja når det gjelder å ikke være homofobiske.

– Vi vil ikke fremstå som hårsåre, men så lenge det sitter unge mennesker som er usikre på sin egen legning og ser på programmet, er det ikke bra at homo brukes som et skjellsord av Frode Olsen og andre såkalte eksperter, uttalte Andersen.

Også Iver Horrem må tåle kritikk fra Larsen for sitt utsagn om at «det er ekkelt å se to menn kline».

Kirken

Det er imidlertid ikke bare idrettskjendiser som får gjennomgå i Larsens innlegg. Også Fretex og biskop Ole Christian Kvarme får kjeft. Skuespilleren viser blant annet til at Fretex ikke ville låne ut klær i forbindelse med innspillingen av «Mannen som elsket Yngve». Fretex likte etter sigende ikke tittelen på filmen. Ifølge Dagbladet er kommunikasjonsdirektør Trine Gjermundbo i Fretex ikke kjent med at dette skal ha skjedd, men beklager det dersom det er tilfellet.

Grensen

Larsen har lenge sett seg lei på synet på homofile i Norge.

– Erstatt ordet homo med svarting, og se hva som skjer, sier Larsen til Dagbladet.

Larsen leverer følgende avslutningssalve til Rosenborg:

«Det beklagelige og pinlige er at dere beklaget å beskylde noen for å være homo. Dere kan dere gjerne kalle meg homo, hore, eller svart. Men ikke kall meg Rosenborg, Iver Horrem eller Frode Olsen! Der går grensen».