Da Sturla Berg-Johansen ble utropt til Folkets tv-favoritt under årets «Gullruten»-sending på TV 2 lørdag, hadde han vært vinneren i tre kvarter allerede.

Folkets tv-favoritt er blitt ledet an av Se og Hør, som har oppfordret leserne til å stemme fram tv-yndlingene sine. Lørdag skulle det hele toppes med innringning og sms-er fra tv-publikummet.

Men kun i 20 minutter fra kl. 21.42 til ca. 22.00 var det mulig å stemme på sitt favoritt-tv-fjes. Så var stemmeopptellingen over og den folkekjære «Norske talenter»-programlederen ble hentet fram på scenen i Grieghallen. Fordi sendingen gikk i opptak ble Sturla Berg-Johansen først utropt til vinner for tv-seerne tre kvarter seinere. I denne perioden var det fritt fram å ringe inn. Ingen opplyste at det var for seint å avgi stemme.

– Ikke innringingsprogram Grunnen var ifølge prosjektleder i TV 2, Kari Hansmark, at innringning ikke var en stor del programkonseptet.

– «Gullruten» er ikke først og fremst basert på innringning og av redaksjonelle årsaker valgte vi derfor ikke å opplyse om at linjene var stengt etter kl. 22, sier Hansmark, og legger til at avstemningen kunne vært problematisk dersom numrene hadde rullet og gått på skjermen over lang tid. I lørdagens tilfelle ble de kun annonsert i starten av andre del av sendingen.

Fikk stemme i 20 minutter – Vi lot det gå 20 minutter fra Dorthe annonserte de nominerte til vi begynte opptellingen. Det er langt over marginene vi trengte å ha. Vi spiller med reine kort og lot folk få stemme i 20 minutter, sier Hansmark, som også er prosjektleder for «Spellemann» og «Amanda».

– Er de stemmene som kom inn etter klokken 22 bortkastede stemmer?

– I prinsippet så er de det, men vi ser at trøkket fra innringerne kommer akkurat når numrene annonseres. Dette vet vi av erfaring.

Få stemte for seint I teorien kunne en som ville stemme mange ganger notere seg nummeret og fortsette å stemme lenge etter at vinneren var utropt. Men de fleste stemte før avstemningen ble avsluttet, mener TV 2. Ifølge tall kanalen har hentet fra sine underleverandører er det registrert totalt 12.000 stemmer til Folkets tv-favoritt, fra både Se og Hør og TV 2-avstemninger.

Da numrene ikke vistes lenger, var interessen heller laber, skal vi tro TV 2. – I denne perioden kom det inn totalt vel 20 meldinger. Det kostet 5 kroner per melding og det hele dreier seg om 100 kroner. I vår verden er det lite. Dette ikke noen stor sak, sier Hansmark, som skyter inn at tallene ikke er 100 prosent eksakte.

– Ikke holdt noen for narr Prosjektlederen mener ingen har grunn til å føle seg lurt av den tidlige opptellingen, eller det at ingen opplyste at avstemningen var ferdig.

– Det hadde vært en annen sak dersom numrene lå ute. Vi tjener ikke mye på de seine stemmene, og vi mener heller ikke at vi holder noen for narr, avslutter Hansmark.

Showet i Grieghallen ble også utsatt fra kl. 20.00 til 20.10 for å ta høyde for problemene rundt samkjøringen av innringning og tv-sendingen som gikk i opptak.

Diskutér: Burde TV 2 opplyse når det er for seint å stemme eller skjønner seerne så pass?