OSLO: — Jeg har prøvd å få til en handlingsmettet serie, hvor hovedpersonen blir kastet fra det ene til det andre, sier kristiansander Trygve Allister Diesen på telefon fra Oslo. Det er over ti år siden han fikk ideen til «Torpedo», som han har skrevet sammen med kristiansander Knut Kristiansen. I morgen kveld har thrillerdramaet i fire deler première på TV2, i beste sendetid. Aldri før har kanalen lagt så mye penger i en produksjon. Det totale budsjettet er på 20 millioner kroner, og serien er allerede solgt til Danmark og Sverige.

NOE NYTT.

  • Jeg synes det er utrolig spennende. Det kiler veldig godt i magen, men det pirrer mer enn det kiler, fastslår regissør og manusforfatter Allister Diesen. Også magen til musikkprodusent og komponist Nicholas Sillitoe fra Kristiansand kribler fælt. Han har skrevet all musikken til «Torpedo». Sillitoe var ikke i tvil om hva han skulle svare da Allister Diesen sendte over manuset og spurte om han var interessert. De to har tidligere jobbet sammen i NRKs dramaserie «Skolen».

— Manuset var fantastisk bra. Jeg måtte måtte bare si ja, selv om jeg var midt oppe i andre prosjekter, sier Nicholas Sillitoe og legger til:

— Det blir en kjempebra serie. Folk har aldri sett et slikt norsk drama på TV. Jeg er en stor beundrer av Allister Diesen.

Sillitoes bedre halvdel, Anne Marie Almedal, står for de vokale prestasjonene i musikken.

— Hun gir en sterk emosjonell dimensjon til serien, sier Sillitoe.

ENERGI OG DRIV.

«Torpedo» handler om torpedoen Terje, spilt av Jørgen Langhelle, som en dag opplever at skillet mellom jobb og privatliv viskes ut. Hver episode tar for seg en dag i Terjes liv.

— Å ta med jobben hjem er ille for de fleste, men enda verre for en torpedo, sier Allister Disen. Regissøren har tatt noen helt nye grep i serien. Hovedpersonen er med i alle scener og alt er fortettet i tid. På den måten blir serien tilført energi og driv.

Allister Diesen sier serien nærmest er spesialskrevet for Jørgen Langhelle. De to jobbet også sammen i kritikerroste «Tyven, Tyven» fra 2002. BEST I SKANDINAVIA.

Langhelle er langt fra noen a-kjendis, men svært anerkjent i filmkretser. Han spilte blant annet Dr. Stockmann i filmversjonen av Ibsens «En folkefiende» for to år siden, og har hatt roller i de to norske Oscar-nominerte filmene «Elling» og «Søndagsengler».

— Jørgen er etter min mening den beste skuespilleren vi har i Skandinavia, sier Allister Diesen. Andre sentrale skuespillere er Aksel Hennie, Anneke von der Lippe, Lisa Werlinder (fra «Arven»), Dejan Cukic, Morten Faldaas, Nils Ole Oftebro, Sven Nordin og Rebekka Karijord.

— Vi har med oss kanonflinke skuespillere. Nå håper jeg bare vi lander ordentlig, sier Trygve Allister Diesen.

PS! «Torpedo» er et av åtte norske prosjekter som det satses på mot de pretisjetunge og internasjonale Emmy-prisene.

«Torpedo» har première i morgen kveld klokken 21.45. Tekst: Heidi Ditlefsen

heidi.ditlefsen@fvn.no - 38 11 36 57