KRISTIANSAND: Etter at fvn.no har satt søkelyset på prostitusjonsvirksomhet i Kristiansand, har debatten rast.

"Prostitusjon er tross alt det eldste yrket som finnes da," skriver en av innsenderne under debatten i saken: " Selger sex i Kristiansand ".

Er det virkelig slik at prostitusjon er verdens eldste yrke? Vi spurte en historiker.

Jegere og fiskere

— Nei, verdens eldste yrke må være jeger. Jakt, fangst og sanking er det eldste dokumenterte yrket, og da snakker vi om at dette har foregått helt fra menneskehetens begynnelse.

— Er det lenge siden, det?

Ja, da må vi jo tilbake mange hundre tusen år, sier historiker og høgskolelektor Terje Sødal ved Høgskolen i Agder.

Nettopp. Arkeologiske utgravninger, hulemalerier og helleristninger skulle borge for at historikeren har rett.

For 14 000 år siden kom de første jegerne til Norskekysten, og de hadde også med seg kunnskap om hvordan man dyrker jorda. Det vil si bønder. Et hederlig yrke, og kanskje til og med eldre enn prostitusjon.

... og kunstnere

Kunstner er dermed et eldgammelt yrke, for noen må jo ha laget alle disse hulemaleriene og helleristningene, og mange av dem har vært ganske flinke til det også.

Hulemaleriene i Lascaux i Frankrike er 30.000 år gamle. Dette er verdens eldste bevarte kunstverk.

Det er også flere tusen år siden folk risset skip i fjell på Lista. I hele vår historie har båten hatt en vesentlig betydning for utvikling - og kultur. Båtbygger er vel også et yrke som kanskje danker ut de prostituerte.

Skjøger? En av de første historiske nedtegnelser vi finner om prostituerte, er fra bibelsk tid. De eldste bøkene i Bibelen, Mosebøkene, er av bibelhistorikere anslått å være påbegynt i tidsrommet omkring 16-1500 år f.Kr, da Moses selv levde. Og med Moses kom moseloven.

I 1. mosebok 38 omtales prostituerte som et yrke, av alle steder befant de seg i tempelet. I "kirka", altså.

Da spurte han folk der på stedet: «Hvor er tempelskjøgen i Enajim, hun som satt ved veien?» De svarte: «Det har ikke vært noen skjøge her.» (1. Mos 38:15)

Skjøgen Rahab er den første navngitte, i Josvas bok. Hun er forresten heller ikke noe dårlig papir, hun redder nemlig livet til Josvas speidere i Jeriko gjennom sin snarrådighet.

Josva og skjøgen Rahab levde på 1400-tallet før Kristus, og det fortelles at Josva døde i år 1426 f. Kr.

Eller 29 000 år etter at kunstnerne i Lascaux i Frankrike avbildet jegere og fangstmenn på huleveggene.