378.719 personer har allerede fått med seg «Mamma mia!» og det kun fire uker etter at musikalen hadde premiere på norske kinoer. Det betyr at «Kautokeino-opprøret» som har vært årets mest sette film fra til nå, må gi fra seg førsteplassen til «Mamma mia!».

«Kautokeino-opprøret» hadde premiere i januar 2008 og har solgt 333.619 billetter, altså 45.100 færre enn filmen med blant annet Meryl Streep og Pierce Brosnan.

Faktisk passerte «Mamma mia!» «Kautokeino-opprøret» allerede etter tre kinouker, men da var ikke marginen like stor. I helga som gikk så nesten 40.000 Abba-musikk-filmen og fikk dermed et enda større forsprang.

– Vellydende humør-geysir

Men det er ikke bare vi som er naboer til Abba-landet som elsker «Mamma mia!». Også i USA og Storbritannia gjør filmen det svært bra.

I USA har filmen hentet inn 88 millioner dollar, mens britene har lagt inn 64 millioner dollar. Totalt har «Mamma mia!» tjent 230 millioner dollar på verdensbasis (1,2 milliarder kroner).

Hos de største norske avisene har meningene vært delte om «Mamma mia!» hvor terningen har landet på både seks og tre.

Stavanger Aftenblad er en av de mest positive og forklarer sekseren sin slik:

– En bevegelig, vellydende humør-geysir.

Bergens Tidende gir fem terningøyne og mener «for mye av det gode kan bli veldig gøy»:

– «Mamma Mia!» har alle ingrediensene vi kjenner igjen fra musikalen – store dansescener, sommerflørt og kjærlighet, små tankevekkende mellomspill og enkelte ubetalelige scener der stjernene lever ut alt de måtte ha av ABBA-fantasier, pluss litt til.

– Tynn suppe

Adressa og Dagbladet derimot er sams om sin firer.

– På tross av åpenbare og sommerlette svakheter – «Mamma Mia!» er en film med en god porsjon humor og selvironi, skriver Adressas anmelder.

– Energinivået er altså skyhøyt, og det er filmens svakhet — men samtidig dens styrke, mener Dagbladet og henviser til syngingen i filmen.

VG derimot gir ikke årets mest sette film mer enn terningkast tre og karakteriserer «Mamma mia!» som «tynn ABBA-suppe».

Batman mest pop

Men det ble ikke «Mamma mia!» som ble helgens mest sette film, til tross for sin suksess på årslista. Det var nemlig «The Dark knight» som kapret helge-topplasseringen med 50.663 besøkende. Totalt har Batman-filmen med Heath Ledger som «The Joker» blitt sett av 185.232 personer.

Mest sett på kino, helgen uke 31:

  • The Dark knight: 50.663

  • Mamma mia!: 37.941

  • Kung fu Panda: 24.544

  • Hancock: 11.011

  • The X-files: I want to believe: 8.364

Se også:

Video: Mamma mia! For et platesalg!