ARENDAL: En dorf er en liten, tysk landsby. Den mest kjente for nordmenn er kanskje Oberstdorf, men i det tysktalende Europa er det tusenvis av dem.

Og den tyske landsbyen der We ikke har spilt på en eller annen klubb eller kneipe, er ikke verdt å nevne.

Fvn.no møtte karene som begynte sin karriere som husband for Otto Jespersen og som rocka opp låter som Halvdan Sivertsens "...og fire kalde pils ligg neri vannet".

På "dorflista"

— Vi har dorfet oss gjennom hele Europa, og ligger helt i tetsjiktet på "dorflista". Det kule er jo at for hver ny "dorf" du kommer til, har de et nytt ølmerke, sier vokalist Thomas Felberg.

Tirsdag dorfet de på Hove, til en energisk tilskuerskare. Blant annet fikk publikum høre "That's Why You're So Fine" fra det nye albumet Tension & Release .

Vi klarer ikke å slippe taket i tysktimen, så vi spør etter den ultimate dorf-opplevelsen.

— Det må ha vært i Bischofswerda, helt øst i det gamle Øst-Tyskland. Et ekstremt østtysk sted, sier Felberg.

Kirkvaag supplerer:

— Togstasjonen ga oss sånne dystre minner fra svarthvittfilmer om deportasjoner under krigen, og vi møtte promotøren vår i en låve.

— Det lukta låve, korrigerer bandkompisen.

Roskilde-feeling

— Det er fint her på Sørlandet, og vi er glade for at det ble Hove. Det er digg å forholde seg til en kompakt festival der alt er på ett sted. Valget sto nemlig mellom Hove og Quart, røper Kristian Dons Kirkvaag, trommis i We.

— Dette er Roskilde-modellen, sier vokalisten om Hove. Kirkvaag nikker.

Han er broren til gitarist Andreas, begge er sønner av Trond Kirkvaag, og sammen utgjør de to femtedeler av bandet som starta i 1992. Da gjorde de entre i tv-programmet "The Show" og gjorde rufsete coverlåter av blant annet Åge Aleksandersens «Lys og Varme» . I 1994 ga de ut sitt første album, Field Of Moose.

Albumet ble gitt ut på Nun Music, bandets eget plateselskap.

— Nå er vi tilbake på Nun, og litt tilbake der vi starta, egentlig, mimrer Felberg, og henviser til de to siste skivene Smugglers og Tension & Release (2008).

Krangler fram låtene

— Noen av oss har jo vokst opp sammen, og vi skriver alle låtene våre sammen. Og produserer dem sammen.

- Det må jo bli ganske høy temperatur av og til hvis alle skal ha sitt å si?

— Oh yes, vi krangler ofte. Konstruktiv krangling, men det er fordi vi tror på å gjøre dette som en prosess sammen.

- Mange av låtene er blitt til gjennom krangling?

— Mange av låtene er blitt til gjennom krangling, gjentar Felberg og nikker med ettertrykk.

Turnert med Motörhead

We var oppvarmingsband for Queens of The Stone Age i 2002 og Motörhead i 2006. — Ifølge de barske karene i We er de inspirert av nettopp Motörhead - samt Black Sabbath, Led Zeppelin, Beatles, Rolling Stones - Pete Tosh - og en armada andre rockeband som de har hørt på siden de rakk opp til stiften på platespilleren.

Det handler om å samle musikk, ifølge Felberg og Kirkvaag.

— En arkitekt bygger jo ikke et hus uten å kikke litt på hva andre har gjort, polemiserer de, og siterer Miles Davis: "Amatørene kopierer, proffene stjeler".