ARENDAL: Nyheten om at de bredbente rockerne legger gitarene på hylla, slo ned som en bombe blant fansen kort tid etter nyttår. Trøsten ble at Hovefestivalen booket bandet til en aller siste festivalkonsert i Norge, bare få måneder før bandmedlemmene går hver til sitt.

— Nå føles det bare merkelig. Men det ville vært urettferdig mot The Hellacopters å la det bli halvveis, sier bassist Kenny Håkansson til fvn.no.

Ikke noen konkret grunn

Bandmedlemmene legger ikke skjul på at rockedriven og lysten til å turnere ikke er den samme lenger, selv om de hevder at det ikke er noen konkret grunn til at The Hellacopters nå blir historie. De svenske rockeheltene har vært trofaste mot klassisk rock siden oppstarten i 1994, og har sju album på samvittigheten.

— Det finnes ikke én grunn til at vi har valgt å gi oss. Alle i bandet har sine grunner, sier Kenny.

— Vi har ulike grunner, og vi har forskjellige oppfatninger av hva vi opplever som bra. Noen ganger føler jeg at det ikke i det hele tatt ble som vi trodde, mens andre i bandet kan oppleve turneen helt annerledes, sier trommis Matz Robert Eriksson, bedre kjent som Robban.

Avskjedsturné

Under konserten på Hove leverte bandet en oppsummering av karrieren, med låter fra de to siste albumene «Head Off» og «Rock’n Roll is Dead», samt klassikere fra «Payin’ the Dues» og «By the Grace of God». Og bandmedlemmene innrømmer at de siste konsertene har vært bedre enn på lenge.

— På denne turneen har vi virkelig dratt til skruen. Vi har hver kveld spilt som om det er vår siste konsert, sier Robban, som medgir at avskjedsturneen i Europa og Skandinavia i høst blir vemodig.

Hellacopters gjør sine siste konserter i Europa i oktober, mens datoene for Skandinavia ikke er bestemt. Turneene vil bestå utelukkende av klubbkonserter, og det er foreløpig uklart hvor i Norge de kommer til å spille.

Mest sannsynlig blir det bare én konsert, trolig i Oslo, skal vi tro Robban og Kenny.

- Mange fine minner

— Vi har mellom 30 og 35 konserter igjen. Dette virker kanskje som mange for et lite band, men for oss er det få, sier Robban, mens han og bassisten drar en kjapp oppsummering av høydepunktene i karrieren fra stranda på Hove.

BACKSTAGE: Trommis Robban (t.v.) og bassist Kenny var fornøyd med tilværelsen da de oppholdt seg backstage på Hove torsdag. (Foto: Elling Svela) — Dette er noe annet enn å spille på en tysk parkeringsplass, flirer trommisen.

— Dette er livet på en pille, legger Kenny til om det korte oppholdet i skjærgården.

— Jeg har mange fine turnéminner. Første gang vi var i Australia var enormt stort, selv om det bare var 20 personer på konsertene. Første gangen vi var i USA var også stort. Og så har vi spilt med Rolling Stones og Kiss, forteller Robban.

— Og Black Sabbath og ZZTop, skyter bassisten inn.

— Men konsertmessig mener jeg avslutningskonserten på «Rock’n Roll is Dead»-turneen var best. Da spilte vi på hjemmebane på Cirkus i Stockholm. Det var heftig, sier Robban.

- Rock’n roll is dead

Også da nettopp albumet «Rock’n Roll is Dead» kom ut i 2005, begynte ryktene å svirre om en oppløsning. Og det er ikke tvil om at bandet la opp til det selv med albumnavnet.

— Det har alltid blitt spekulert mye rundt The Hellacopters. Men vi hadde ikke noen planer om å gi oss da. Vi syntes bare at ordene rock og dead var tøffe, og dermed ble det sånn. Dessuten så det bra ut på t-skjorter, flirer Kenny.

Nå er det imidlertid alvor, og albumtittelen har fått reell betydning for The Hellacopters. I alle fall mener de det selv.

— Takk for denne tiden. Rock’n roll is dead, sier Kenny som en siste hilsen til fansen.

— Men folk må holde utkikk etter nye prosjekter. Det vil dukke opp. Ingen av oss har tenkt å slutte med musikk, sier Robban.