– «X Factor» blir en av de tyngste satsningene i TV2s historie, sier presseansvarlig Bjarne Laastad.

Han karakteriserer «X Factor» som et konsept som har tatt med seg det beste fra Idol, men som er enda mer spennende og engasjerende. Konseptet er hittil vist i 18 land.

Ansvaret

I «X Factor» kan vokalgrupper delta i tillegg til soloartister. Instrumenter er ikke tillatt, og det blir ingen øvre aldersgrense. Når finalistene er klare får jurymedlemmene ansvaret for å veilede og kjempe for hver sine artister. På den måten blir det også konkurranse jurymedlemmene imellom. Programmet oppsto i Storbritannia og er skapt av musikkmogulen Simon Cowell. I hjemlandet har Steve Brookstein, Shayne Ward, Leona Lewis, Leon Jackson og Alexandra Burke har vunnet konkurransen.

Danmark

I Storbritannia gikk skaperen av «Pop Idol», Simon Fuller, til sak mot Simon Cowell. Fuller hevdet at «X Factor» lignet for mye på hans program. Ifølge BBC ble disputten imidlertid løst utenfor retten. Programmet har også blitt sendt i Danmark, men der oppsto det også en debatt om kontraktene deltakerne måtte signere. Ifølge Berlingske Tidende måtte deltakerne skrive under på kontrakt for å i det hele tatt få lov å opptre foran juryen. Deltakerne skrev under på en kontrakt som binder dem til programmet så lenge programmet går, og tre måneder i ettertid. Dette fikk Mikael Højris fra Dansk Musiker Forbund til å reagere.

– For meg er det direkte uanstendig å binde unge, talentfulle mennesker så langt, selv om man rent faktisk ikke kan bruke dem, sa han til Berlingske.dk.

Danmarks Radios underholdningsredaktør Søren Therkelsen forsvarte seg slik:

– Gjennom kontraktene sikrer vi oss at de ikke går ut og ødelegger alt som programmet inneholder, for eksempel ved å opptre på uheldige måter eller i uheldige sammenhenger, som er i etisk eller moralsk strid med det vi står for, sa han.

Suksess

TV 2 hadde stor suksess med «Idol», men nå håper kanalen at det nye konseptet vil fenge i like stor grad.

– Det har lenge vært på det rene at TV 2 har ønsket å fortsette med en form for musikk-konkurranse. Vi føler «X Factor» er riktig vei å gå, og har stor tro på konseptet, melder TV 2s programdirektør Nils Ketil Andresen i en pressemelding.

Audition

Auditionrundene vil bli avholdt i Bergen, Stavanger, Trondheim og Oslo i april og mai, datoene blir offentliggjort om kort tid. Alle deltakerne må ha fylt 16 år, men det er ingen øvre aldersgrense. Hvem som skal lede programmet og hvem som skal sitte i juryen er foreløpig ikke bestemt. Førstepremieren er en platekontrakt med Sony Music.

Søknadsskjema ligger ute nå på tv2underholdning.no