Og snipp snapp snute, så var Barne-TV ute av NRK1. Fra og med 4. januar blir det lett underholdning for de voksne kl. 18 på statskanalen.

En 60 år lang epoke tar slutt neste år, når hele NRKs barnesatsing bytter kanal for godt. Øyvor Bakke og Halvor Folgerø blir programledere for NRKs nye ettermiddagssatsing «Førkveld».

— Vi ville ha et program som favnet bredt, og traff voksne mennesker fra 30-40 år og oppover. De som ikke har så små barn at det er naturlig at de ser Barne-TV på NRK Super sammen med dem, sier prosjektleder Kristin Ytre-Arne.

Frokost-TV?

I «Førkveld» skal TV-tittere få det hun kaller variert hverdagsunderholdning: Gjester fra hele landet, noen i studio, noen direktesendte rapporter fra andre deler av landet, litt musikk, og annet lett stoff. Blant annet håper Ytre-Arne å hjelpe seere å fornye seg.

— Tanken er at Gudrun på Nesttun eller Olai i Bodø kan sitte hjemme og tenke «åh, nå hadde det vært deilig med en total makeover». Og så kan de få en dag på Minde med sminke, hud- og hårpleie, forklarer hun.

- Dette høres ut som «Frokost-TV», bare på ettermiddagen?

— Jeg tror vi er mer beslektet med «Sommeråpent». «Frokost-TV» er mer nede i sofakroken enn det vi blir. Seerne våre skal også kunne sitte i sofaen og slappe av, men de kan fint være litt foroverlente. Dette skal være en frisk start på kvelden, sier hun.

Barne-TV-mimring

Om du synes dette høres det minste kjent ut, kan det hende at du har rett. For på svensk TV 4 finnes det nemlig et program som går hverdager kl. 17.00, og som heter – hold deg fast - «Förkväll».

Men det er helt tilfeldig, ifølge Ytre-Arne.

— Vi har vært i både Sverige og Danmark og hentet inspirasjon til programmet, men vi har ikke sett på TV4. Og vi har heller ikke stjålet navnet deres. Tvert imot oppdaget vi det først etter at vi hadde valgt å kalle oss «Førkveld» selv. Egentlig skulle vi hete «God ettermiddag», sier Ytre-Arne.

De droppet navnet fordi det låt litt gammelmodig. Og dessuten litt misvisende.

— 18.00 er mer tidlig kveld. Og «Tidlig kveld» klinger ikke så bra som «Førkveld», ler Ytre-Arne.

Hun kan røpe at premiereprogrammet 4. januar vil inneholde blant annet en god del Barne-TV-mimring.

— I tillegg regner vi med å få besøk av noen hete Melodi Grand Prix-navn, sier Ytre Arne.