Forfattere: Carsten Jensen og Anders Sømme Hammer

Sjanger: Reiselitteratur

Forlag: Press

Alt synes å ha gått galt i krigen i Afghanistan, også der Norge deltok. Faryab er enda mer ustabil etter den norske innsatsen. Krigsherrer, militser, regjeringsoldater vil fortsette krigen i tomrommet etter USA og Natos Isaf-styrker når de trekker seg ut. Demokratiet er lengre unna enn noen gang.

Dette er det lite oppløftende budskapet i den danske forfatteren Carsten Jensen og den norske journalisten Anders Sømme Hammers godt billedbelagte og interessante reisebok fra afghanerens land. De møtte ulike grupper som kjemper om makten, og de snakket med sivile, ofrene for Natos bombeangrep, kvinnene som trodde på en bedre og likestilt fremtid.

Det kunne gått anderledes hvis de vestlige styrkene heller enn forfølgelse hadde innledet et samarbeid med talibanerne, som blir fremstilt som forsonlige etter nederlaget i 2001, men ingen vet med sikkerhet, bokas tittel til tross.

Det siste kapitlet er det mest bevegende. Jensen beskriver med innlevelse den frykt og angst som preger afghanerne når de snart er overlatt til seg selv. Krigen som skulle gitt dem en tryggere fremtid, var mislykket.

Dette skulle være historien om det nye Afghanistan, men det blir mer av det gamle, borgerkrigens lidelser.

Afghanistan.jpg