Norge 2011

Regi: Annette Sjursen

Manus: Annette Sjursen og Lars Saabye Christensen

Skuespillere: Ellen Dorrit Petersen, Kyrre Haugen Sydness, Ida Elise Broch, Samuel Fröler, Kristoffer Joner, Thomas von Brömssen, Anneke von der Lippe

Sensur: 11 år

Egnethet: Ungdom/voksen

SE FILMTRAILER I VIDEOEN ØVERST I SAKEN

I det norske filmdramaet ”Pax” (”Pax” betyr ”Fred” på latin) lages det flere skisser, gis flere anslag, av og over menneskelige relasjoner og konflikter: Kirurgen som tviler på egne evner. Den verdensvante fotoreporteren som ikke får det til på det personlige og private planet. Nonnen som tviler på sin tro, på Gud. Den elleveårige jenta som er på vei til sin far, men ikke har lyst til nettopp det. Et donert hjerte i en boks er også med, noe som kan oppfattes symbolsk og/eller metaforisk. Bare for å ta et utplukk.

Det postuleres flere klokskaper, som ”Lidelser og smerte i seg selv har ingen betydning. Det er hvordan du reagerer på dem, som betyr noe. Da hører du Guds røst”.

Disse bærerne av all denne tro og tvil, lidelse, smerte og uro, settes sammen på flyet fra Stockholm til Oslo. Da en nesten-ulykke rammer flyet, blir ting tydeliggjort, erkjennelser artikulert. Et stykke på vei.

Og nettopp det at både tanker, tro og erkjennelser bare et stykke på vei tydeliggjøres, gjør at filmen føles uklar, ikke helt forløst, det er som om en kunstner forlater en skulptur før den er ferdig formet. En ser hva det kan bli, men det er ikke blitt det. Ikke ordentlig, det mangler et ledd, kanskje flere.

Rent billedmessig er Annette Sjursen klar, sikker og bevegelig. Skuespillerne er kompetente nok, bevares, filmen operer jo med flere kjente, skandinaviske navn, men prestasjonene føles iblant å lide av en mangel på temperatur, noe som igjen peker på manusets mangel på en fullbyrdelse av nåde og fred. Filmen når ikke fullt og helt å oppnå son tittel: Pax. Men utgangspunktene, forsøkene, er interessante. Til og med stimulerende.

SE FLERE FILMTRAILERE HER! (Trykk på fanen "Kultur", og så på "Filmtrailere")