NYTT FLAGG: Her ser vi briggen "Bergens Handel" i 1815 med det nye, norske løveflagget, som kong Christian Frederik lagde. I toppmasten vaier en dannebrogsvimpel med rederens navn. Foto: Fra boka "Flagget - Et nasjonalt symbol blir til"
UNIONSHANDELSFLAGG: Skuten "Den unge Claus" har det norske løveflagget som kong Christian Frederik lagde øverst i formasten. Bakerst ser vi unionshandelsflagget av 1818, som norske skip måtte bruke for å unngå å bli bordet av sjørøvere i Middelhavet. Foto: Fra boka "Flagget - Et nasjonalt symbol blir til"

KRISTIANSAND: Da Norge ble fri fra Danmark i 1814, var landet selvstendig for første gang siden 1300-tallet. Og Christian Frederik, som var Norges konge i 1814, skjønte at Norge måtte ha et eget symbol, et eget flagg.

— Det var sånn i Norge i 1814, som det er for moderne stater nå. Man ønsker å identifisere seg og få et symbol, slik at folk skal vite hvem man er med en gang man har blitt en selvstendig stat, sier Jan Henrik Munksgaard.

— Christian Frederik lagde i 1814 det første norske flagget noensinne. Det var likt det danske flagget, dannebrog, men med det norske rikssymbolet, løven, øverst i hjørnet. Han hadde nok et håp om at Norge skulle tilbake til Danmark, og da var det bare å ta bort løven, forteller Munksgaard videre.

Grønt og grått

Da kong Christian Frederik skjønte at Norge ikke kom tilbake under dansk styre, foreslo han et nytt alternativt norsk flagg. Da skulle de røde og hvite fargene byttes ut med grønt og grått. Trolig skulle det være et korsflagg, slik som dannebrog. Christian Frederik mente nok at et grønt flagg, ville skille seg fra det rød danske og det blå svenske. Forklaring kan også være at grønt og grått ble sett på som typisk norsk, slik vi kjenner det fra den grønne granen og det grå fjellet.

Men slik gikk det ikke.

Flaggbok som årbok

Jan Henrik Munksgaard har vært opptatt av flagg helt siden han så alle verdens flagg i en fargerik oversikt i Aschehougs "Familieboken" i barndommen. Gjennom sitt virke som konservator og førsteamanuensis ved Bergen Museum, UiB og museumsdirektør på Vest-Agder Fylkesmuseum har han skrevet både bøker og artikler om flagg. I 1989 til 1998 var Munksgaard også redaktør for Nordisk flaggkontakt. Nå har han skrevet boken "Flagget – Et nasjonalt symbol blir til", som også er årbok for Vest-Agder-museet for 2012.

MELTZERS FORSLAG: Her er Frederik Meltzers forslag, som vant avstemningen i 1821 om å bli Norges nye flagg. Det er den originale flaggtegningen som var med i avstemningen som er avbildet, og den ligger i dag i Stortingets arkiv. Foto: Fra boka "Flagget - Et nasjonalt symbol blir til"

— Det som gjør dette interessant nå, er at vi nærmer oss 200-årsjubileet for 1814. Og i årene mellom 1814 og 1821 var flaggspørsmålet viktig. Det var en politisk kamp, for å få et flagg som var et godt symbol for landet, sier Munksgaard.I mai 1821 var det kommet inn 18 forslag som Stortinget skulle stemme over, og valget falt på Frederik Meltzers forslag, som er det norske flagget slik vi kjenner det i dag. Meltzer var en kjøpmann fra Bergen, men var sterkt engasjert i nasjonal og lokal politikk. Han var en av Bergens representanter til Riksforsamlingen på Eidsvoll i 1814. ## Inspirert av revolusjonen

— Det ble et korsflagg, slik som både Danmark og Sverige hadde. Meltzer mente fargene i flagget representerte friheten, slik man kjente den fra revolusjonen i Frankrike og USA, forteller Munksgaard.

— Det er fremdeles i dag rykter om at et av Meltzers barn skal ha tegnet flagget som vant avstemningen. Det hadde vært spennende om det var slik, men det er ikke sant. Det er oppspinn, og det skriver jeg om i boken, legger forfatteren til.

Boken er i første omgang trykket opp i et opplag på 1000 eksemplarer, men Munksgaard håper det kan bli behov for flere.

— Jeg vil tro at mange nordmenn, som har flagget som sitt identitetsmerke, ønsker å vite hvorfor og hvordan det ser ut slik det gjør og historien rundt det. Jeg vil tro dette er interessant på nasjonalt nivå, og vil gjøre noen fremskudd. Det bør være like interessant i Oslo og Bergen, som i Kristiansand, sier flaggeksperten.