KRISTIANSAND: — Dette er veldig gledelig, og det betyr at vi kan ta toppene når det gjelder vedlikehold. Det betyr også at vi får råd til å innrede et nytt audiovisuelt formidlingsrom for skoleklasser i tredje etasje, sier en tilfreds direktør Aslak Brekke på Stiftelsen Arkivet.

Mandag formiddag hadde han besøk av stortingsrepresentantene Alf Holmelid (SV) og Kari Henriksen (Ap). De kom for å formidle den gode nyheten om at kunnskapsdepartementet gir Arkivet to millioner kroner ekstra i revidert nasjonalbudsjett. Pengene kommer i tillegg til de 6,6 millioner kronene stiftelsen fikk på statsbudsjettet i fjor høst, en sum som da fikk Aslak Brekke til å sukke tungt:

" Det er skåret helt ned til beinet her hos oss, og det er bare å ta til etterretning at politikerne har fokuset et annet sted enn på det vi holder på med her", sa Brekke til Fædrelandsvennen 9. oktober.

Bærer frukter

Nå har han funnet ut at noen politikere likevel har fokus på Arkivet. Det var etter hjelp fra Henriksen og Holmelid han tidligere i vinter fikk et møte med statssekretær Elisabeth Dale i kunnskapsdepartementet. Der fikk han blant annet legge fram institusjonens viktige rolle som formidler av kunnskap om overgrep, vold og undertrykkelse til nye generasjoner. Dialogen bærer nå frukter i form av en ekstraordinær tildeling.

— Jeg må bare takke disse to for et godt samarbeid, sier Brekke nå.

— De to millionene er tildelt eksplisitt med tanke på formidling både til skoleklasser og samfunnet for øvrig. Det er forskjell på å være analyserende og å være holdningsdannende slik dere er, sier Holmelid.

Lange og korte penger

— Vi lever i en verden der menneskehandel og ufrihet er blant våre største globale utfordringer. Derfor er arbeidet til Stiftelsen Arkivet viktig, og dette er noe vi har fokus på, sier Henriksen.

— Vi opplever at det vi gjør blir sett på en helt annen måte nå enn tidligere, også nasjonalt, sier Brekke.

Det at Arkivet får to millioner kroner for 2013 endrer ikke det faktum at stiftelsen ønsker seg langt større bevilgninger på litt sikt. I flere år har man planlagt å utvide bygningsmassen og utvide virksomheten. Nå øyner Aslak Brekke håp for fremtiden.

— Dette er et signal om at arbeidet som gjøres her er viktig, og vi har en oppgave i å fortsette å stå på i arkivets sak. Både jeg og Alf skal fortsette på stortinget til høsten, sier Kari Henriksen.

— Er det langsiktig valgkamp dere driver med dette?

— Vi jobber for Sørlandet enten det er valg eller ikke, kvitterer Holmelid.