KRISTIANSAND: — Moldova er et u-land midt i Europa, og jeg håper filmen kan skape blest rundt det at vi kan bidra, sier Kristian Landmark.

I fjor sommer var regissøren følgebil under deler av Torstein Sødals sykkeltur fra Norge til barnehjemmet Orhei i Moldova. Formålet var å dokumentere Sødals engasjement for de funksjonshemmede barna som var blitt plassert bort på ulike barnehjem, samt å fortelle hvordan artisten endte opp i landet mange nordmenn kanskje vil ha problemer med å plassere på et kart.

— Virkeligheten som møtte meg i Moldova gikk ikke opp for meg før etter at jeg hadde kommet hjem igjen til Norge. Da jeg var der var jeg mest opptatt av å få de bildene jeg trengte til filmen. Det var en spesiell opplevelse, en reise fra Europas rikeste til Europas fattigste, sier Landmark.

Cinema Mobil

GRIEG: Da Torstein Sødal møtte barnehjemsbarna i 2003, tok han dem med på scenen til Edvard Griegs "I Dovregubbens hall". Det var første gang funksjonshemmede barn var på en offentlig scene i Moldova. Foto: Fra filmen "Veien til Moldova"

Sødal fant "de glemte barna" i 2003, da han egentlig var på jakt etter billig arbeidskraft i form av landets symfoniorkester. I årene etter har kontakten vært opprettholdt, og i 2011 ble Cinema Mobil opprettet, i samarbeid med Terje Ekebakken, Cathrine Aanensen, Eirik Glad Balchen og kinodirektør Petter Benestad. Det er en mobil kino som sørger for flere ukentlige kinovisninger for barna.— Vi har over 200 timer råopptak fra hele perioden, og vi hadde en tanke om at det kunne være noe severdig i det materialet. Når Kristian tente på ideen, virket det både fornuftig og artig. Kristian har klart å fange historien. Det har vært en annerledes reise, og jeg har blitt kalt en annerledes bistandsarbeider. Jeg håper filmen kan være en oppmuntring til de som ønsker å gjøre noe, sier Sødal.

- Ingen glorifisering

— Filmen er en fin gest til Torstein, til det han har utøvd og gjort. Samtidig synliggjør det prosjektet vårt bedre, og vi kan vise seriøsiteten i det vi holder på med, sier Terje Ekebakken, prosjektleder for Cinema Mobil.

— Sødal har vist at en person kan skape en forskjell. Jeg håper det er en inspirerende film, som kan være med å løfte blikket og hjelpe folk til å gjøre noe for andre. Men det er ikke snakk om glorifisering av Sødal. Han sier i filmen at han kanskje har lovet for mye, sier Landmark.

Håper på tv-visning

"Veien til Moldova" er drøye 30 minutter lang. Den ble vist på en lukket premiere på Fønix fredag kveld, med påfølgende fest for Cinema Mobil. Målet er at flest mulig skal få sett filmen.

— Det er en medrivende film om en god historie. Jeg mener den kan nå et bredt publikum, og tror også den kan bli vist på tv, sier Landmark.

— Jeg er stolt over produktet. Det er en ærlig film, sier Sødal.

— Kinoen er med i dette spennende prosjektet, og vi håper filmen kan være med bidra i så måte. Jeg må vurdere om den kan være aktuell for kino når jeg har sett den, men formatet er ikke noe vanlig kinoformat. Hvis vi kan sette den inn i en sammenheng, kan det være aktuelt med kinovisninger, sier kinodirektør Petter Benestad.