— Alle kan bygge en lekehytte, på samme måte som at alle kan lage en lekefilm. Men det er noe helt annet å bygge et hus til anerkjente standarder og til gitte frister, sier filmprodusent Kristian Mosvold.

— Det var litt av en metafor! Du er som en Jesus-figur for meg, ler regissør Steffan Strandberg. Fleipen sitter løst når Strandberg, Dan Korneli og Kristian Mosvold sitter på et berg på Odderøya og forklarer hvorfor de har slått sammen selskapene Thelmax og Substans. Her har de kontor i en kommunalt eid brakke, og nå utgjør de Øya AS.

Nå tar det nye filmselskapet mål av seg til å være det største og viktigste på Sørlandet.

Savnet fast produsent

— Det er ganske sprøtt at vi kan sitte her med base på Odderøya og samarbeide med folk i Belgia, Israel og Palestina, sier Strandberg.

Med dette selskapet vil trioen fortsette med det de er godt i gang med: å lage dokumentarfilmer som henter støtte og vekker oppmerksomhet internasjonalt. Thelmax har de siste årene arbeidet med Strandbergs dokumentarfilm «Natta pappa henta oss». Den har et totalbudsjett på over ti millioner kroner og er produsert av Indie Film. Men det regidrevne selskapet Thelmax med Korneli og Strandberg har i mange år savnet en fast produsent, helst med internasjonale kontakter og grep om hvordan man skaffer støtte og kompetanse fra både inn- og utland.

Formalisere

— Det har vel ikke gått en dag uten at vi har snakket om det, sier Dan Korneli. Etter en del samarbeidsprosjekter med Mosvolds produksjonsselskap Substans, fant partene ut at tiden var inne for å formalisere ekteskapet.

— Jeg har holdt på med mitt eget selskap i åtte år, og har bygget meg opp som produsent. Hvis du skal komme noen vei med film i Norge er du nødt til å få støtte fra Norsk Filminstitutt, og det har jeg fått til de siste årene, sier Mosvold.

Oscarnominert

I fjor fikk Substans film et slags gjennombrudd, blant annet da dokumentarfilmen «1989» vakte internasjonal oppmerksomhet. Det gjorde også filmen «The Space Between» som var regissert av den Oscar-nominerte regissøren Christine Cynn. Det er også hun som regisserer Øyas neste store prosjekt.

— Det heter «Shooting ourself» og handler om våpenindustrien. Budsjettet er på 4,3 millioner kroner, sier Mosvold.

Selskapet har tilstrekkelig med pågående prosjekter til å holde seg sysselsatt og lønnet i et helt år framover. Samtidig legger de vekt på å hente mest mulig av den innleide arbeidskraften fra det lokale filmmiljøet, og på den måten lage en synergieffekt.

— Alt til live-skytingen av «Natta pappa henta oss» er gjort av lokale folk, sier Strandberg. Det skal først være de siste årene at underskogen av profesjonelle filmfolk har blitt tett nok til at det er mulig å hente arbeidskraft lokalt på denne måten.

— Det hadde aldri gått å drive et slikt selskap her på Odderøya uten arbeidet Sørnorsk filmsenter har gjort, understreker Kristian Mosvold.

— Dette er glimrende. Vi trenger store og sterke selskaper, så at folk slår seg sammen på denne måten er fantastisk bra, sier Jan Kløvstad. Styrelederen i Sørnorsk filmsenter ønsker det nye selskapet velkommen:

— Dette er folk som er flinke til å samarbeide, og det er svært viktig for et sårbart miljø rundt dem, sier Kløvstad.