— Vi er svært fornøyd med årets oppleser. Helge Jordal er vel det nærmeste vi kan komme en Terje Vigen i levende live, tenker jeg, sier festivalsjef Torolf Kroglund i en pressemelding.

Ibsen- og Hamsun-dagene - Sørlandets litteraturfestival arrangeres i år i Grimstad fra 14. til 17. august. Men allerede 9. august tyvstarter festivalen med den tradisjonsrike opplesningen av Henrik Ibsens dikt «Terje Vigen» på Kvaløy, i bukta der sagnet sier at Vigen skal ha sjøsatt sin båt på ferden over til Danmark.

I år er det 25 år siden den første «Terje Vigen»-opplesningen ble gjort i Grimstad. Knut Risan leste det første året, da på Kirkeheia i Grimstad, men allerede året etter var opplesningen flyttet til Kvaløy. Gjennom årene har skuespillere som Sven Nordin, Nils Ole Oftebro, Bjørn Sundquist, Anne Dahl Torp, Ghita Nørby og svenske Samuel Fröler vært opplesere. I fjor var det omtrent 500 tilhørere da Anneke von der Lippe var oppleser.

— Det blir samme opplegg som alle år; med buss fra Odden-senteret til Sandum brygge og båt fra Sandum brygge ut til Kvaløy, sier Kroglund.

Under Ibsen- og Hamsun-dagene skal blant annet den danske forfatteren og krigskorrespondenten Carsten Jensen sin norske kollega, journalist og forfatter Åsne Seierstad, til samtale om Jensens kommende roman og erfaringer og refleksjoner de har gjort seg gjennom sitt mangfoldige arbeid.

Asbjørn Ribe og De gir en friluftskonsert i forkant av «Terje Vigen»-opplesningen.

Asbjørn Ribe og De spiller før opplesningen på Kvaløya. Foto: Julie Pike