Onsdag denne uka vises "Mary and Max", en animasjonsfilm om to outsidere som blir brevvenner. Philip Seymour Hoffmann, som nylig døde, har stemmen til Max. Foto: Cinemateket
Cinemateket feirer 30-årsjubileet for "Ghostbusters" ved å vise en nyrestaurert utgave av skrekkomedieklassikeren. Foto: Cinemateket

— Da har vi fått innpass i en time hos statssekretær Bjørgulv Vinje Borgundvaag i kulturdepartementet, sier Janne Molberg, daglig leder ved Cinemateket i Kristiansand.

I fjor risikerte Cinematekene i Kristiansand, Stavanger, Bergen, Trondheim, Tromsø og Lillehammer å miste statsstøtten, men den rødgrønne regjeringen ordnet en redningspakke. Nå har de blåblå tatt over regjeringsmakta, og Molberg og hennes kolleger kjemper videre for cinematekenes eksistens. 10. september skal representanter for de seks cinematekene utenfor Oslo i møte med kulturdepartementet.

Daglig leder Janne Molberg og styreleder Danckert Monrad-Krohn frykter at Cinemateket må legge ned om ikke det finnes en ordning der cinematekene støttes av offentlige midler. - Det er et mål å bli inkludert i den nye filmmeldingen i 2015. Det vil vise at vi er et satsingsområde, og vil gjøre fremtiden mer forutsigbar, sier Molberg. Her er de to fotografert ved en tidligere anledning. Foto: Torstein Øen

— Nå må vi fortsette der vi slapp. Vi må forklare de blå hva vi gjør og hvor viktig det er. Cinematekene er et statlig prosjekt, så det er underlig om vi forsvinner. Vi er landets eneste levende museum for film, sier Molberg.

Filmmeldingen

Cinemateket i Kristiansand mottok i fjor 720.000 kroner i statsstøtte, hvorav 180.000 gikk videre til det avtalte importsamarbeidet mellom landets cinemateker. Uten statsstøtte er videre drift uaktuelt for Cinemateket.

— Tidligere fikk vi utbetalt statlige driftsmidler gjennom Film & Kino. Det gjør vi ikke lenger. Så staten må finne en annen ordning hvis cinematekene skal overleve. I tillegg er det et mål å bli inkludert i den nye filmmeldingen i 2015. Det vil vise at vi er et satsingsområde, og vil gjøre fremtiden mer forutsigbar, sier Molberg.

Kim Skarning Andersen, kinodirektør Foto: EVA MYKLEBUST

Kinodirektør Kim Skarning Andersen ser ikke på Cinemateket som en konkurrent, og håper aktiviteten fortsetter på Aladdin.— De er et substitutt til kinoen. Besøkende der er genuint interessert i film. Cinemateket er en viktig samarbeidspartner for oss, sammen med resten av filmmiljøet på Aladdin, sier kinosjefen.

Variert høstprogram

En ung utgave av John Travolta blir å se i slutten av september, da den klassiske "Saturday Night Fever" vises. Foto: Cinemateket

Tirsdag åpner høstens Cinemateket-sesong, med Oscar-vinneren «American Beauty». Onsdag fortsetter det med animasjonsfilmen «Mary and Max», før åpningsuka avsluttes med premiere på «The Zero Theorem» av Terry Gilliam, kjent fra Monty Python. Ellers består høstens program blant annet av tegneseriefestivalen Stribefeber, 30-årsjubileum for «Ghostbusters», gjensyn med stjerner som James Dean og John Travolta, en Wim Wenders-serie og en egen vampyraften. Totalt blir det i underkant av 40 arrangementer på Cinemateket denne høsten.

— Høstprogrammet er en uhøytidelig blanding av tull og alvor, med alt fra cheesy discodans og spøkelsesutrydding til ubehagelige fakta og absurde universer, sier Molberg, som tok over som daglig leder i februar 2013. ## Doblet besøket

— Jeg er opptatt av at filmarven er for alle, ikke bare for filmnerdene. Derfor hører noen av de kommersielle storfilmene med. Jeg har jobbet med nye strategier for å gjøre tilbudet mer uhøytidelig, uten å senke kvaliteten, legger hun til.Og den nye strategien har betalt seg. Besøkstallene har steget jevnt, fra 1315 i 2012 til 1937 i fjor. I vår var 1218 publikummere innom Cinematekets visninger. Blir besøket like bra i høst, vil totaltallet ende på omtrent 2500. Det er på samme nivå som Trondheim, en by som er omtrent dobbelt så stor. I tillegg hadde Cinemateket 1500 besøkende på samarbeidsvisninger med Fønix under Filmfest UNG i mai dette året. Cinemateket har også doblet gjennomsnittsbesøket per visning i løpet av den tiden.