ORKESTERET: I fjor var første gangen Kristiansand symfoniorkester hadde nyttårskonserten i Kilden. I år har de med seg solistene Per Arne Glorvigen på bandoneon og Charlie Siem på fiolin. Foto: Kjartan Bjelland
UNG STJERNE: Fiolinist Charlie Siem er halvt britisk og halvt norsk. I helga er han invitert som solist på årets nyttårskonsert i Kilden. Foto: Pressefoto

KRISTIANSAND: Dirigent Terje Boye Hansen og Kristiansand symfoniorkesters 14. nyttårskonsert i historien blir en reise til Latin-Amerika. Temperamentsfullt, eksotisk og inderlig, preget av komponister som har latt seg influere av latinamerikanske rytmer.

nyttårskonsert14.jpg Foto: Kjartan Bjelland

Gjenkjennelig og lettPå konsertprogrammet står blant annet store komponister som amerikanske George Gershwin og meksikanske Arturo Màrquez, men også den ikke fullt så kjente norske komponisten og arrangøren Fritz Austin er representert.

— Det blir musikk fra både Cuba og Brasil, rumba, samba, tango og pasodoble. Her er det ingen grunn for publikum til å sitte stille, og det er bare å være med og klappe og trampe takten, sier dirigent Terje Boye Hansen i forkant av den tradisjonsrike konserten.

Men selv om rytmene er av det latinske slaget, lover dirigenten at konserten vil være like lettfattelig som den alltid har vært, for alle.

— Nei, man trenger ikke smøre seg med noe stort alvor her. Musikken er den samme lettfattelige musikken som nyttårskonserten er kjent for, sier Boye Hansen.

En entertainer

Et viktig innslag blir solistene Per Arne Glorvigen på bandoneon og Charlie Siem på fiolin. Førstnevnte er kjent som en enestående entertainer, og dirigenten lover at Glorvigen definitivt har noen overraskelser på gang for å underholde publikum på best mulig vis.

Bandoneon er et slags lite trekkspill som er en sentral ingrediens i tangomusikken. Instrumentet ble først kjent i Tyskland, men vandret videre med tyske sjøfolk som slo seg ned som innvandrere i Argentina og Uruguay. En av de fremste utøverne av bandoneon-musikken var argentineren Àstor Piazzolla, som også har inspirert årets nyttårskonsert.

UNG STJERNE: Fiolinist Charlie Siem er halvt britisk og halvt norsk. I helga er han invitert som solist på årets nyttårskonsert i Kilden. Foto: Pressefoto

Ung fiolinstjerne26 år gamle norsk/britiske Charlie Siem har blitt en verdenskjent fiolinist i meget ung alder. Allerede som 18-åring hadde han sin første konsert med the Royal Philharmonic Orchestra og har deretter turnert i hele verden.

Fredag, lørdag og søndag blir han å finne i Kilden sammen med Glorvigen, Boye Hansen og Kristiansand symfoniorkester for å bidra til historiens andre nyttårskonsert i Kilden.