Paul Magnus Lundø Foto: Jonas Haarr Friestad
Danske Kim Bodnia er den største stjernen i "Skumringslandet". Han spiller Bergtor, som er sjef for en gruvelandsby i 1349, like før Svartedauden bryter ut. Foto: Henning Høifødt
Under innspillingen har Kildens lydtekniker Eirik Mordal kontroll på alle knappene på miksebordet. Foto: Kjetil Samuelsen
Sokndølingen Paul Magnus Lundø (t.v.) har tidligere regissert amatørfilmen "Mengaloth", men regner likevel "Skumringslandet" som sin spillefilmdebut. Her instruerer han skuespillerne Ewen Bremner, Marianne Fredbo og Leif Nygaard under innspilling i Sokndal. Foto: Jonas Haarr Friestad
Regissør Paul Magnus Lundø (t.h.) i studio i Kilden under innspilling. Han følger med på skjermen på veggen, hvor filmscenen spilles av, mens KSO spiller musikken i konsertsalen, som vises på skjermen helt til venstre. Komponist Johannes Leonard Rusten sitter ved siden av Lundø, mens Kildens lydteknikerne Eirik Mordal og Simen Hefte sitter ved miksebordet. Foto: Kjetil Samuelsen
Leif Nygaard spiller Vilhelm i "Skumringslandet". Foto: Henning Høifødt
Sverre Anker Ousdal spiller rollen som Gardar i "Skumringslandet". Foto: Henning Høifødt
Her diskuterer regissør Paul Magnus Lundø (t.h.) og komponist Johannes Leonard Rusten i Kildens lydstudio. Foto: Kjetil Samuelsen

— Jeg bor i Kristiansand, så dette er som å få prosjektet hjem på et vis. Det er utrolig gøy, sier regissør Paul Magnus Lundø, der han sitter i Kildens studio og hører KSO spille inn musikken i konsertsalen.

Tre år er gått siden innspillingen av «Skumringslandet» startet. Handlingen i spillefilmen er lagt til tiden før Svartedauden kom til Norge i 1349, og Kim Bodnia, Ewen Bremner, Sverre Anker Ousdal og Jørgen Langhelle er filmens store stjerner.

Lokalt forankret

Størstedelen av filmen er spilt inn rett over fylkesgrensen i vest, i Sokndal i Rogaland, men crewet har også vært i blant annet Lyngdal. Nå legges siste hånd på verket i Kilden.

— Betydningen av KSOs bidrag er enorm. Det løfter filmen fra mellomsjiktet og opp til et internasjonalt nivå, sier Lundø, som selv er fra Sokndal.

Planen var egentlig at Trondheim symfoniorkester skulle spille inn filmmusikken, men de måtte melde avbud. Da var ikke KSO-direktør Stefan Sköld sen med å tilby orkesterets tjenester til Lundø og «Skumringslandet».

— Det er første gang vi gjør lydpålegg på en film i Kilden, og det er gøy med en film så er så lokal forankret som denne. Det er spennende for symfoniorkesteret med slike brede prosjekt, og vi har snakket om å gjøre mer av det. Vi har tekniske fasiliteter og kompetanse, og håper vi kan se mer av det, sier Sköld.

— Dette er unikt. For det spilles nesten ikke inn filmmusikk i Norge lenger. Jeg håper vi med dette kan være en foregangsfigur i Norge. Men det krever samarbeid mellom ulike kulturelle institusjoner, sier Lundø, vel vitende at flere norske filmer sendes til Øst-Europa for lydpålegg.

Som «Orions belte«

Komponist Johannes Leonard Rusten har laget musikken som ble spilt inn i Kilden denne uken. Lundø møtte Rusten under studier i Oslo, og allerede da startet de sitt samarbeid. Regissøren

— Vi gjorde en kortfilm sammen da, og har like preferanser til hva filmmusikk skal være. Jeg mener dette er den beste norske filmmusikken som er laget, helt på høyde med «Orions belte», sier Lundø, som får sin skikkelige spillefilmdebut med «Skumringslandet».

Drivkraft

Høsten 2011 ble filmcrewet rammet av en tragisk ulykke, da produsent og kvinesdøl Daniel Henriksbø og filmfotograf Mats Bjarg mistet livet. Duoen ble tatt av en kjempebølge da de filmet den stormfulle sjøen ved Stapnes i Eigersund kommune. Ulykken stanset arbeidet med filmen i omtrent to år, og det var en stund usikkert om filmen ville bli realisert.

— Ulykken har vært en stor del av prosjektet, men også en viktig drivkraft til å få filmen ferdig, sier Lundø.

Premiere blir tidlig i oktober, trolig med urpremiere i Sokndal. Det jobbes dessuten med å få til en førpremiere i Kristiansand, med en liten konsert med KSO før visningen. På filmfestivalen i Haugesund i fjor ble det vist klipp fra filmen, som førte til at filmen allerede er forhåndssolgt til flere land.