— Det er 25 år siden orkesteret så dagens lys. Da het det Agder Orkesterforening. Så nå gleder vi oss til å hedre jubileet i Multisalen i Kilden lørdag. Det blir symfoniorkesteret på scenen, pluss musikkstudenter fra UiA og elever fra Kilden lørdagsskole. Aldersforskjellen er helt fra 10 år til rundt 70, sier styremedlem i Agder Symfoniorkester, Siri Thommesen.

Nytt og gammelt

Det vil bli fremført klassiske stykker fra katalogene til giganter som Mozart og Beethoven, men også skreddersydde, nye stykker av komponist Konrad Øhrn.

— Jeg har skrevet et konsertstykke til kontrabass for jubileet. Det har vært en utfordring siden stykket varer i ti minutter, og spilles på et så mørkt instrument. Vi ser veldig fram til lørdagen, og vi har et utrolig fint orkester som nå står klart. Jeg er sikker på at dette blir en veldig flott konsert, sier Øhrn, som til daglig er professor i komposisjon på UiA.

Solist, Fredrik Aske Blikeng, får æren av å spille stykket på lørdag.

Konrad Øhrn (t.v), Fredrik Aske Blikeng, Inger Margrethe Furre Thommesen, Adam Grüchot og Halvor Aasen er klar for lørdagens konsert på Kilden. Foto: Tore André Baardsen

— Det er selvfølgelig utrolig gøy å få være solist på et så bra kontrabass-stykke, som er skreddersydd til meg. Det er første gangen jeg får denne muligheten, så jeg føler meg veldig stolt over det, forteller Blikeng.Dirigenten selv synes også orkesteret stiller med dyktige musikere til 25-års feiringen.

— Det er veldig mange flinke med oss på dette prosjektet, sier dirigent Adam Grüchot, som også er konsertmester i Kristiansand Symfoniorkester.

Store aldersforskjeller

På jubileumskonserten stiller symfoniorkesteret med utøvere i alle aldere.

— Aldersforskjellen er jo utrolig stor, så det er absolutt en fin blanding av unge og drevne musikere vi kan høre på lørdag, sier Thommesen.

En av de yngste på scenen er 16 år gamle Halvor Aasen, som til daglig studerer musikk på Vågsbygd videregående skole.

— Det blir første gang jeg er med på noe så stort med et helt orkester. Jeg spiller fiolin, og ser veldig fram til lørdagen. Jeg har øvd rundt to timer hver eneste dag i det siste på dette prosjektet, sier Aasen, som til daglig har dirigent Adam Grüchot som fiolinlærer.

Flott mulighet for unge musikere

Agder Symfoniorkester startet et samarbeid med UiA for et år siden, noe som har resultert i at unge musikere virkelig får erfaring i et skikkelig orkester.

— Etter at symfoniorkesteret begynte samarbeidet med UiA, har elever fått en unik mulighet til å få en slags praksisplass, og god erfaring fra et orkester, sier Thommesen.

Datteren, Inger Margrethe Furre Thommesen, er også en av de yngste i gjengen. Det blir hennes første solistopptreden med symfoniorkesteret.

— Det er så gøy at det er et helt ensemble som skal spille, og det er virkelig spennende stykker vi skal spille, sier 16-åringen, som har spesialisert seg på instrumentet bratsj.

Til sammen er det rundt 50 utøvere på scenen, som står klar for å spille i Kilden lørdag.