Hvis en ser bort fra de litt voldelige tendensene med fekting og trusler om å gå planken, er det ikke så aller verst.

Faktisk er det litt sjarmerende når toåringen står og vrikker i takt, kun iført bleie, sutt og sverd, mens han synger så sigelet spruter. Mindre sjarmerende er det derimot når han tar Sabeltann-sverdet i den ene hånden og Langemann-sverdet i den andre, og grisebanker storebror på ni så han blir både gul og blå og roper om nåde.

Toåringer kan være ganske nådeløse og grusomme sjørøvere hvis de får lov. Men det går stort sett greit, og foreløpig er det ingen større skader å rapportere.

Og nå er det altså klart for gallapremiere på «Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama» til lørdag under selveste Barnefilmfestivalen. Jeg kjenner det ligger mye forventninger til filmen. Ikke bare fordi den har hatt et budsjett på 50 millioner kroner (dyreste norske barnefilmen noensinne), og er spilt inn i England, Thailand og Marokko (i stedet for i Kjuttaviga), men for at den ser utrolig kul ut basert på traileren. I tillegg er det flinke folk både foran og bak kamera, så alt burde ligge til rette for suksess.

Til og med han på ni som nå egentlig synes at Sabeltann er ganske barnslig, han er jo liksom blitt voksen nå, fikk lyst til å se den nye filmen. Barna mine blir selvfølgelig ganske så miljøskadet, og vi ser veldig mye film hjemme hos oss. Men det blir mye utenlandsk og kanskje særlig mye amerikansk film. Derfor er det ekstra stas når det kommer norske filmer på markedet. Forhåpentligvis lever Sabeltann opp til forventningene, så vi stolte kan innlemme den i dvd-samlingen vår, og se den om igjen og om igjen … og om igjen og om igjen.

I disse dager er jeg generelt stolt av å være fra Kristiansand. Ikke bare kommer den nye storfilmen om Sabeltann, som potensielt kan erobre verden, men det er også den 17. internasjonale Barnefilmfestivalen. 76 filmer fra hele verden vises til filmglade barn.

På programmet står det helt nye filmer som «Ballettguttene», men også klassikere som Roald Dahls «Heksene» (1990).

Niåringen fikk se årets åpningsfilm sammen med klassen på tirsdag. Den danske filmen «Oppdrag MGP Junior», er blant annet vist i konkurranseprogrammet i Berlin. Den er også nominert til kåringen av Europas beste barnefilm, og svarte absolutt til podens forventninger som kom hoppende glad hjem med mengder å fortelle.

Så tommel opp for både landkrabber og sjørøvere, som gjør det litt ekstra spennende å være fra Kristiansand denne uken.